facebook

В Україні скоротять кількість пенсіонерів та відмінять частину пенсій

Дефіцит коштів у Пенсійному фонді не дозволить в повному обсязі забезпечити всіх пенсіонерів гідними пенсіями. У зв’язку з цим, в ПФУ планують зменшити кількість громадян, які мають право на достроковий вихід на пенсію.
Нововведення запрацює після запуску нової пенсійної реформи, яка набуде чинності на початку 2021 року, про це пише Today.ua.



В першу чергу планується скоротити кількість одержувачів пільгових пенсій, які виходять на пенсію достроково.

Також в ПФУ припинять призначати пенсії за вислугу років – виплати залишаться у вузького кола осіб. Ці витрати покривають виключно за рахунок держбюджету, а так як коштів не вистачає і українців хочуть перевести на накопичувальну пенсійну систему, то на державу розраховувати особливо не можна.

Щоб скоротити витрати, в Україні буде продовжувати рости і пенсійний вік для жінок, і пенсійний стаж. Вже з 2021 року, щоб вийти на пенсію, українцям потрібно буде накопичити мінімум 28 трудових років. І ця цифра з кожним роком буде збільшуватися, поки в 2028 році мінімальний пенсійний стаж не складе 35 років.

З 1 липня 2020 року мінімальні пенсії в Україні були підвищені на 74 гривні, максимальні — на 740 гривень.

В Україні пенсії в 2021-му перерахують як мінімум три рази. На розмір виплат вплине підвищення мінімальної зарплати і майбутня індексація.

У березні проведуть перерахунок усіх пенсій. Підвищення становитиме близько 15%. Наприклад, якщо розрахунковий розмір пенсії 2400 грн, то після березневого підвищення пенсіонер зможе отримати 2760 грн. А якщо розрахунковий розмір 1500 грн, то після підвищення розмір виплати не зміниться, він буде на рівні прожиткового мінімуму (1769 грн з грудня 2020 року).

Читайте також:  Невір Любешівського району гуде: у відрі сільського тyалету виявили мepтвe нeмoвля

Також на зростання пенсій вплине і підвищення мінімальної зарплати в наступному році. Виросте і пенсія для тих, хто виконав вимоги щодо стажу (35 років для чоловіків і 30 років для жінок) і кому вже виповнилося 65 років. Вони, згідно із законом, мають право на виплату в розмірі не менш ніж 40% мінімалки.

з 1 січня 2021 року – 2400 грн;
з 1 липня 2021 року – 2600 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.