facebook

В Україні планують продовжити карантин: що буде з навчанням в школах

В Україні після 31 липня планують продовжити адаптивний карантин ще на 2 тижні – до 14 серпня, але до 1 вересня можуть відкрити школи.



“Апостроф” розповідає все, що відомо на даний момент.

Чи продовжать карантин
“Зараз йде дискусія про продовження карантину і про те, в якому вигляді його продовжувати. З більшою часткою ймовірності карантин буде продовжено після 31 липня. Продовжено буде ті карантинні заходи, які показали свою ефективність. Ті, які виявилися неефективними, буде скасовано”, – розповіли в МОЗ, повідомляє “Сегодня”.

Ефективними виявилися: дотримання соціальної дистанції, обмежувальні заходи, що стосуються транспорту, в тому числі і його обробка.

“Ці вимоги універсальні для всіх областей, незалежно від рівня захворюваності”, – розповіло джерело видання.

Якщо ситуація в тій чи іншій області буде погіршуватися, то в першу чергу буде припинена діяльність стадіонів, спортзалів.

“Ще немає проекту постанови, над ним поки йде робота. Але дискусія йде про те, що доцільно встановити карантин на 2 тижні, тому як у COVID-19 такий термін інкубаційного періоду”, – розповіли в МОЗ.

У МОЗ обговорюють питання відкриття шкіл з 1 вересня, але за умови поліпшення епідеміологічної ситуації.

“Чи почнеться стандартний навчальний процес в школах – питання вкрай складне. Дивлячись на досвід інших країн, ми бачимо, що вони поступово відкривають свої школи. Також пробують системи дистанційного позакласного навчання. Ми зі свого боку підготуємо інструкції для відкриття стандартного навчання. Але опрацьовуються абсолютно всі варіанти, в тому числі і варіанти дистанційного навчання. Ми розуміємо, що воно не зможе замінити очне навчання, тому потрібно навчити школи забезпечувати епідеміологічну безпеку”, – уточнили в Міністерстві охорони здоров’я.

Де може спалахнути коронавірус
Ряд регіонів України досі знаходиться під ризиком виникнення повторних спалахів інфекції.

Читайте також:  Карантин в Україні можуть подовжити до 2022 року – тривожний сценарій стає реальністю

Йдеться перш за все про Закарпатську, Рівненську, Волинську, Львівську, Івано-Франківську області.

“Це ті області, в яких найбільше госпіталізованих хворих. Ми бачимо такі ризики і працюємо з цими регіонами”, – розповів головний санітарний лікар, заступник голови МОЗ Віктор Ляшко.

Що стосується регіонів, які перебувають в зоні ризику, головний санітарний лікар також зазначив, що недавно з ними фахівці МОЗ провели селекторну нараду з питань боротьби з розповсюдженням коронавірусу.

“Для цих областей потрібно було розповісти, як це робиться, щоб не постраждали медики, щоб вони були захищені і забезпечені засобами індивідуального захисту”, – додав Ляшко.

Карантин у Києві
Глава Держспоживбслужби Києва Олег Рубан вважає, що карантин буде продовжено до тих пір, поки не знизиться тенденція до високого росту захворюваності.

“На даний момент в Києві стабільно високі показники по захворюваності. І ні про які послаблення карантину говорити поки не доводиться. На який термін буде продовжений адаптивний карантин після 31 липня, залежить від рівня захворюваності. Ті цифри, які ми бачимо і аналізуємо сьогодні – не радують. При таких показниках в адаптивному карантині ми будемо перебувати найближчі півтора року”, – розповідає Рубан.

При цьому він відзначає, що бізнес, як і раніше, буде працювати.

“Ми зараз зайшли в етап адаптивного карантину, як це відбувається в усьому світі. Нам необхідно розробити порядок для діяльності кожного бізнесу. І посилити спостереження за групами ризику – це люди старше 60 років і осіб з хронічними захворюваннями, щоб уберегти їх від інфекції. Плюс продовження масочного режиму, дезінфекції рук і дотримання безпечної дистанції”, – додає головний санітарний лікар столиці.

Що таке адаптивний карантин
Адаптивний карантин – означає, що карантинні обмеження будуть діяти для кожного регіону окремо виходячи з епідеміологічної ситуації.

Читайте також:  У Москві почався стотисячний мітинг профспілок

На період дії карантину забороняється:

перебувати в громадських будівлях і спорудах, громадському транспорті без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно;
перебувати на вулицях без документів, що засвідчують особу, підтверджують громадянство або спеціальний статус;
самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації;
відвідування навчальних закладів її здобувачами в групах понад 10 осіб, крім участі: у державній підсумковій атестації в формі зовнішнього незалежного оцінювання, у зовнішньому незалежному оцінюванні, вступних випробуваннях, єдиному вступному іспиті з іноземної мови, єдиному професійному вступному випробуванні, атестації в формі тестових іспитів ліцензійних інтегрованих іспитів “КРОК”, а також в підтвердженні кваліфікації моряків, проведенні підготовки моряків, членів екіпажів торгових суден, в тому числі тих, які здійснюють плавання внутрішніми водними шляхами України, і в проведенні підготовки судноводіїв малих/маломірних суден;
діяльність дитячих закладів оздоровлення та відпочинку;
здійснення регулярних і нерегулярних пасажирських перевезень автомобільним транспортом, в тому числі пасажирських перевезень на міських автобусних маршрутах, в електричному (трамвай, тролейбус), залізничному транспорті, в міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, в кількості більш ніж кількість місць для сидіння, передбачене технічною характеристикою транспортного засобу, яка визначена у реєстраційних документах на цей транспортний засіб.
Станом на, вівторок, 14 липня, в Україні зафіксували 638 нових випадків зараження коронавірусом. Всього в Україні підтвердили 54 771 випадок зараження смертельним вірусом. Від ускладнень коронавірусу померли 1412 осіб, ще 27 154 пацієнта змогли подолати хворобу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.