facebook

В Україні можуть спростити отримання водійських прав

Верховна Рада збирається розглянути наступного тижня законопроєкт, що дозволяє громадянам здавати «теорію» для отримання водійських прав без навчання в автошколі. І хоча схвалення його на цій сесії під питанням, у парламенті говорять, що восени зміни будуть ухвалені – депутати підтримують ідею.



Законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» щодо створення належних умов для реалізації права громадян на допуск до складання іспиту, керування транспортними засобами та підвищення рівня підготовки водіїв» містить в собі два ключових блоки змін. Один стосується теоретичної частини навчання на водійські права, другий – практичної. Йдеться про це у публікації Главком.

Якщо закон буде затверджений і вступить в силу, громадянам для отримання водійських прав визначених категорій зовсім не обов’язково буде проходити теоретичну частину навчання в автошколі. За бажанням вони зможуть пройти програму навчання самостійно. А потім – звернутися до сервісного центру МВС і скласти теоретичний іспит «у загальному порядку» – як після навчання в автошколі.

За словами автора проєкту народного депутата Володимира Ватраса, затвердження проєкту сприятиме викоріненню корупції у навчальних центрах. Громадянин цілком може вивчити теоретичну частину самостійно.

Порядок дій в проєкті, так само як і категорії прав, навчання на які можна пройти самостійно, в законопроєкті не вказані. Документ передбачає, що деталі будуть виписані у відповідних підзаконних актах Кабміну. Однак, за словами автора, мова має йти про категорії А і В.

Передбачається, що громадянин, який вивчив теоретичний курс самостійно, повинен буде звернутися до сервісного центру МВС із заявою про бажання здати відповідний іспит. Разом з тим, обов’язковою є медична довідка. А ось сертифікат автошколи про проходження теоретичної частини навчання вже буде не потрібен.

Читайте також:  Під Полтавою трагічно загинула маленька дівчинка, поки її мама бігала в магазин

У разі, якщо іспит не складений, людина зможе записатися на перездачу. Але, як має на увазі законопроєкт, не раніше, ніж через три місяці після невдалої здачі. Втім, ця норма може бути ще змінена: у висновках експертного управління ВР і профільного комітету вказується на «дискримінацію» тих, хто навчається самостійно, у порівнянні з тими громадянами, які будуть проходити навчання по-старому, в автошколах. Оскільки останні, згідно з чинним законодавством, отримують право на перездачу вже через п’ять днів після «провалу» на іспитах.

Щодо практичної частини, то водіння потрібно буде проходити у сертифікованих центрах, альтернативи немає. Але для цієї частини навчання законопроєкт пропонує зміни. Документ передбачає, по суті, «розведення у часі» теоретичного навчання і практичного.

«Згідно з проєктом, умовою переходу до практичної частини навчання – водіння – є здача іспиту з теоретичної частини. Сьогодні як відбувається: два тижні люди послухали лекції, навіть не вивчили до пуття правила дорожнього руху і вже сідають за кермо і з інструктором їздять по місту. Це, на нашу думку, призводить до численних випадків аварій», – пояснює автор.

Закон пропонує заборонити навчати водінню на автомобільних дорогах і вулицях загального користування осіб, які ще не склали іспит з теоретичної частини. Разом з тим, проєкт не забороняє проводити таке навчання на спеціально підготовлених майданчиках автошкіл.

У свою чергу, як йдеться у статті, представники автошкіл найбільше побоюються, що, в разі ухвалення закону, їм доведеться закриватися або скорочувати діяльність. Також мають питання і щодо навчання водінню.

Доопрацьовувати законопроєкт пропонують у профільному комітеті ВР. Тож не виключено, що в процесі доопрацювання проєкту до стаціонарного навчання в школах і самонавчання додасться ще одна альтернатива – можливість дистанційного навчання теорії в автошколах. Також, швидше за все, будуть більш детально розписані механізми складання іспитів при самонавчанні, буде обговорюватися і перелік категорій, для яких таке навчання можливо.

Читайте також:  19-річна дівчина вчинила смертельну ДТП після отримання водійських прав

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.