facebook

Пенсія з 1 вересня: чи буде радикальне підвищення виплат для українських пенсіонерів восени

З 1 вересня розмір пенсій зміниться для окремих категорій громадян. Пенсія у вересні збільшиться для громадян, яким виповнилося 70, 75 та 80 років.



Як інформують “ФАКТИ”, однак слід врахувати, що на щомісячну надбавку за віком, що регламентована постановою Кабміну №168 від 24 лютого 2023 року, можуть розраховувати лише ті громадяни, виплати яких у сумі не перевищують 10 340,35 грн (тобто показника середньої заробітної плати для розрахунку пенсій за 2020 рік).

Якщо ця умова дотримана, особи, яким виповнилося:

70-74 роки отримають додатково 300 грн; 75-79 років – 456 грн; 80 років і більше – 570 грн.

Щомісячна надбавка за віком нараховується автоматично без жодних додаткових звернень до Пенсійного фонду України.

Разом із пенсією у вересні разову грошову виплату до Дня Незалежності України можуть отримати ветерани війни, жертви нацистських переслідувань, а також громадяни, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, якщо вони не змогли подати заявку (заяву) до 1 серпня 2024 року.
У такому разі вони мають час до 1 жовтня 2024 року.

Ветеранам війни, які проходять службу чи працюють і не є пенсіонерами, потрібно подати заявку, зокрема через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Кошти буде спрямовано на небюджетні рахунки військових частин, установ, організацій, де такі громадяни проходять службу чи працюють.

Тим, хто має право на виплату, не є пенсіонером і не проходить службу чи не працює, для отримання допомоги потрібно подати до Пенсійного фонду України заяву довільної форми з документами, що підтверджують право на таку виплату, та даними про поточний рахунок, відкритий на ім’я особи в уповноваженому банку.

Виплата має надійти за місцем проживання осіб на зазначений рахунок.

Читайте також:  На сайт Президента України йде хакерська атака після заборони “Вконтакте”

Нагадаємо, що пенсіонерам, які мають право на таку виплату, грошову допомогу без жодних додаткових звернень виплатили в серпні разом із пенсією.

Відповідно до постанови Кабміну №369 від 2 квітня 2024 року розміри виплат разової виплати до Дня Незалежності становлять:

для осіб із І групою інвалідності через війну чи тримання в концтаборах, а також осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – 3 100 грн;

для осіб із IІ групою інвалідності через війну чи тримання в концтаборах – 2 900 грн;

для осіб із ІIІ групою інвалідності через війну чи тримання в концтаборах – 2 700 грн;

для учасників бойових дій, постраждалих учасників Революції Гідності та колишніх неповнолітніх в’язнів концтаборів – 1 000 грн;

для членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та певних інших категорій – 650 грн;

для учасників війни та колишніх в’язнів концтаборів, яких було силоміць вивезено на примусові роботи, дітей партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 450 грн.

Порядок здійснення разової грошової виплати до Дня Незалежності України, передбаченої Законами України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту і Про жертви нацистських переслідувань затверджений постановою Кабміну №1396 від 27 грудня 2023 року.

Пенсія у вересні: додаткова допомога від ВПП ООН

Додаткову грошову допомогу до пенсії у вересні від Всесвітньої продовольчої програми Організації Об’єднаних Націй (ВПП ООН) можуть отримати пенсіонери, які:

проживають на територіях активних або можливих бойових дій (відповідно до переліку з наказу Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 року №309); отримують пенсію менш ніж 3 250 грн (з урахуванням надбавок, підвищень тощо); не отримували з 1 березня 2023 року додаткових грошових виплат від міжнародних організацій та/або допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам відповідно до постанови Кабміну від 20 березня 2022 року №332.

Читайте також:  Це найкрасивіша українка! Тіна Кароль вразила всю країну своєю вишиванкою, Марина Порошенко зі своєю навіть збоку не стояла

Це стало можливим тому, що ВПП ООН продовжила виплати до кінця 2024 року.

Пенсіонери, які відповідають усім трьом умовам програми, отримають виплати від ВПП ООН, що є різницею між 3 250 грн і сумою пенсії особи.

Призначається допомога автоматично відповідно до баз даних Пенсійного фонду України та припиняється, щойно в пенсіонера зміниться бодай одна із перелічених умов.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.