facebook

Статистика брехні прокремлівських медіа про коронавірус

Росія хоче підірвати довіру до систем охорони здоров'я та міжнародних організацій - Статистика брехні прокремлівських медіа про коронавірус

Прокремлівські дезинформаційні ЗМІ обсипають цільову аудиторію десятками різних заяв, версій, пояснень, «злитої інформації», «сенсацій», «теорій змови»

Одним із фундаментальних важелів підтримання авторитарних режимів в окремих країнах є повний контроль та ручне керування засобами масової інформації. Тому не дивно, що в умовах світової загрози розповсюдження коронавірусу SARS-CoV-2, влада такої країни, як Росія, повною мірою використовує власні та підконтрольні ЗМІ для спотворення інформації та дезінформації щодо проблематики пандемії COVID-19. Ще в лютому 2020 року на Мюнхенській конференції з безпеки генеральний директор ВООЗ Тедрос Адхан Гебрейесус заявляв: «Фейкові новини поширюються швидше і простіше, ніж вірус. І вони точно так само небезпечні».

При Європейській службі зовнішніх зв’язків створено проект EUvsDisinfo.eu. Це платформа з викриття фейків, роботу на якій проводить група зі стратегічних комунікацій «Схід» (East StratCom), створена в 2015 році для протидії російській дезінформації. Всього на сайті повідомляється про понад 100 випадків дезінформації, пов’язаної з коронавірусом, яка поширюється проросійськими інформаційними засобами та агенствами більш ніж 15 мовами світу.

На думку East StratCom, прокремлівські медіа намагаються заплутати читачів і телеглядачів. «Прокремлівські дезинформаційні ЗМІ обсипають цільову аудиторію десятками різних заяв, версій, пояснень, «злитої інформації», «сенсацій», «теорій змови», – йдеться на сайті euvsdisinfo.eu. Мета цього, додають в East StratCom, – підірвати довіру до систем охорони здоров’я, влади і міжнародних організацій. Основними фейками при цьому називають твердження, що коронавірус створили в лабораторіях НАТО і що він в результаті призведе до колапсу Євросоюзу.

З метою можливості подальшого дезінформаційного впливу на світове суспільство, Китай і Росія фактично заблокували рішення Радбезу ООН про оголошення пандемії COVID-19 загрозою миру і міжнародної безпеки, тому що воно передбачає повну прозорість інформації про коронавірус у всіх країнах.

Читайте також:  Терміново: Батьку трьох дітей з Івано-Франківська потрібні донори крові!

Широкомаштабна дезінформаційна кампанія, що проводиться Кремлем на тлі ситуації з коронавірусом має на меті дестабілізацію геополітичної ситуації, посилення паніки та ставить під сумнів функціональну спроможність та доцільність роботи міжнародних організацій. Таких як НАТО та ЄС. Всі ці звинувачення Москва категорично відкидає.

Шукайте деталі в групі Facebook