facebook

Рада проголосувала за нового віце-прем’єра. Що відомо про наступника Бабак і у яких скандалах він замішаний

Верховна Рада 4 лютого звільнила міністра розвитку громад і територій Олену Бабак. Міністра називали першим кандидатом «на виліт» і ладні були звільнити ще в січні.



Бабак покинула пост за власним бажанням, натякнувши, що на посаді зіткнулася з жорстким протистоянням і не може реалізувати задумане. За звільнення Бабак проголосували 239 депутатів.

До Кабінету міністрів замість Бабак призначили Дениса Шмигаля – голову Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Крім посади міністра, він призначений ще й віце-прем’єром. Цю пропозицію підтримали 278 парламентаріїв.

Шмигаль – уродженець Львова, випускник Львівського політеху і колишній топ-менеджер ДТЕК Ріната Ахметова (в січні 2019-го він очолив Бурштинську ТЕС).

До призначення губернатором сусідньої Франківщини влітку минулого року претендував на пост глави Львівської області.

Приписують Шмигалю зв’язок з двома впливовими на митниці людьми – львів’янином Сергієм Бадяком на прізвисько “Дипломат” і чернівчанином Іллею Павлюком, другом президента Зеленського.

Павлюк колись був помічником депутата-комуніста Ігоря Калетника (колишнього голови митної служби) і зараз після приходу до влади Зе, вирішує питання вже не тільки на митниці, але і за багатьма іншими напрямами, маючи групу з кількох десятків депутатів в Раді.

А на президентських, і на парламентських виборах Павлюк відповідав за підбір кандидатів в мажоритарні округи в Чернівецькій, Тернопільській, Рівненській, Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській та Херсонській областях.

Кажуть, саме Павлюк пролобіював Шмигаля на посаду губернатора, а потім міністра. Також група Павлюка в Раді нібито працювала на інтереси Ахметова, зокрема, з питань ренти на залізну руду, і, як кажуть, ворогує з групою Коломойського. Тут теж простежується зв’язок, враховуючи, що Шмигаль, до того як очолити Франківщину, два роки працював в компанії Ахметова ДТЕК – спочатку заступником гендиректора з соціальних питань в ДТЕК “Західенерго”, а потім директором Бурштинської ТЕС.

Читайте також:  Шмигаль назвав причину антирекордів коронавірусу на Західній Україні

За словами джерел серед франківських бізнесменів, на цій посаді він встиг оскандалитися.

“Шмигаль просував проект на користь ДТЕК, який би сильно збільшив звалища золи і проти якого виступали селяни і мешканці міста Галич, оскільки він міг забруднити землю і воду”, – говорить джерело.

Сам Шмигаль в інтерв’ю львівським ЗМІ запевняв, що не знайомий з Павлюком. Знайомство з Бадяком він не заперечує, признався, що знає його з 2013 року, як “засновника єдиного успішно-діючого приватного індустріально-логістичного парку в Городку на Львівщині”.

Двічі Шмигаль невдало намагався стати депутатом – в 2014 році балотувався як самовисуванець, а в наступному році хотів пройти по мажоритарці з центром в місті Дрогобичі до Львівської обласної ради.

Згідно з декларацією, в холдингу ДТЕК за 2018 рік, Шмигаль заробив 3,5 мільйона гривень.

З тієї ж декларації, у Шмигаля є будинок у Львові в 215 “квадратів”, дві земельні ділянки у Львові, ще два – в Мостиському районі Львівської області.

На його дружину Катерину також записи Land Rover Discovery Sport 2016 року випуску вартістю 831 тис. гривень.

Вона є співвласницею компанії “Кам’янецька пекарня” і володіє спільним бізнесом з Зіновієм Козицьким.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.