facebook

Збиття літака МАУ в Ірані: Україна очікує повернення тіл загиблих до 19 січня

Президент Ірану запевнив, що вже сьогодні вночі дасть відповідні доручення, щоб репатріація тіл відбулася якомога швидше.



Президент України Володимир Зеленський повідомив президенту Ірану Хасану Роухані, що очікує на повернення тіл загиблих зі збитого іранськими військовими українського літака до 19 січня.

Як повідомляє прес-служба глави української держави, про це він сказав під час телефонної розмови, що відбулася з ініціативи іранської сторони.

Зокрема, Зеленський наголосив, що необхідно якомога швидше ідентифікувати та повернути тіла українських громадян на батьківщину. «Для нас надзвичайно важливо, щоб уже наступного тижня – до 19 січня – тіла загиблих повернули в Україну, щоб їхні рідні могли з ними попрощатися», – підкреслив президент України.

Своєю чергою, Роухані запевнив, що вже сьогодні вночі дасть відповідні доручення, щоб репатріація тіл відбулася якомога швидше.

Також в Офісі президента повідомили, що Міністерство закордонних справ України негайно надішле Ірану ноту з чітким переліком усіх наступних кроків, серед іншого – юридичних аспектів врегулювання питання компенсацій. Іранська сторона погоджується з Україною в цьому питанні.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня біля аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані розбився літак рейсу PS752 компанії «Міжнародні авіалінії України», загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України (екіпаж і два пасажири). Сьогодні, 11 січня, президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

За його словами, «в умовах погроз і залякування іранської нації, що надходили з боку американського режиму-агресора після мученицької смерті генерала Касема Сулеймані, збройні сили Ірану були приведені до стовідсоткової бойової готовності для захисту від ймовірних атак із боку США. На жаль, людський фактор і помилковий пуск призвели до великої катастрофи».

Читайте також:  У лютому 2020 українці отримають ще один вихідний: календар

Київ наполягає на проведенні відкритого розслідування, очікує повернення тіл загиблих і виплат компенсацій.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.