facebook

Україну трясе! Їх швидко затримували вночі по-одному. Гонтарева в шоці!

У понеділок, 11 листопада, співробітники НАБУ затримали сімох підозрюваних у справі про VAB Банку, включаючи колишніх і діючих чиновників Нацбанку. Про це бюро повідомило на своїй сторінці в Facebook.



Як повідомили в НАБУ, посадових осіб затримали за підозрою в заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого VAB Банку в 2014 році.

“Мова йде про колишніх і діючих посадових осіб Національного банку України, ПАТ ВіЕйБі Банку і приватних компаній, пов’язаних з кінцевими бенефіціарами ВіЕйБі Банку”, – заявили в НАБУ.

Відзначається, що чиновникам інкримінують привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України). Ні в НАБУ, ні в САП не розкрили імена або посади затриманих.

Відомо, що серед затриманих є глава правління Райффайзен Банку Аваль Олександр Писарук. Відомо, що детективи НАБУ прийшли в офіс банку для його затримання. Писарук в 2014-2015 роках був першим заступником глави Національного банку Валерії Гонтаревої. Він відповідав за банківський нагляд.

У той же час за інформацією видання Інтерфакс-Україна, ввечері в понеділок детективи НАБУ затримали чотирьох працівників VAB банку у справі про рефінансування банку в 2014 році. Повідомляється, що у вівторок очікується обрання їм запобіжного заходу.

За словами джерела, справу, за якою були затримані працівники банку, було закрито влітку 2019 року, але потім відновлено генпрокурором Русланом Рябошапкою і передано НАБУ.

Як повідомлялося, НБУ 20 березня 2015 року вирішила відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ВіЕйБі Банк (VAB банк, Київ).

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів займав 16-е місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Його власник бізнесмен Олег Бахматюк неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізосіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції і вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

Читайте також:  Борці з корупцією взялися за Гонтареву

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.