facebook

“ПриватБанк” погрожує відключити Apple Pay і Google Pay: названа причина

Якщо Верховна Рада прийме закон про зниження комісії за еквайринг (№ 4364), банкам України доведеться відключити послуги Apple Pay і Google Pay.

Про це повідомила прес-служба ПриватБанку.

Причиною такого кроку стануть високі тарифи цих сервісів і додаткові комісії, сплата яких ляже на плечі самих банків.

Заступник голови правління ПриватБанку Разван Мунтеану заявив, що, прогнозоване зменшення прибутку ПриватБанку складе до 5,3 млрд грн в рік, що буде коштувати державі, як власнику ПриватБанку, щорічно втрати 3,3 млрд грн дивідендів.

Він також зазначив, що застосування неринкового підходу до регулювання комісії призведе до значного падіння кількості та обсягу безготівкових операцій – з 55,2% до 25,6%, і відповідно, зростання готівки, що зведе нанівець зусилля держави по фіскалізації бізнесу.

Прямі втрати бюджету від недоотриманих податків складуть ще близько 1 млрд грн на рік, відзначили в ПриватБанку.

“Зокрема, згідно з нормами, закладеними в законопроектах Верховної Ради, для банків збитковими будуть POS-термінали в торгових точках з оборотом менше 33 000 грн в місяць. А найбільш прикрим для українців стане те, що банки будуть змушені відключити клієнтам можливість прийому оплати Apple Pay або Google Pay через високу собівартість угод з урахуванням додаткових комісій цих сервісів і витрат емітентів, а також пільговий період по кредитних картах”, – додав Мунтеану.



За словами Мунтеану, ПриватБанк і інші провідні банки “виступають категорично проти неринкового регулювання одного з найбільш розвинених в Україні банківського і платіжного ринків і пропонують еволюційне і гармонійне регулювання ринку еквайрингу банками і платіжними системами”.

Проти цього документа також висловився Національний банк України (НБУ). На думку регулятора, комісії будуть знижуватися природним шляхом і без державного втручання.

Читайте також:  Зеленський вніс у Раду терміновий законопроєкт про референдум

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.