facebook

Не дочекаєтесь! Долар падає, а ціни “лізуть” вгору: який сюрприз чекає на українців вже зовсім скоро? Страшно уявити

Ціни на нашому ринку визначаються внутрішніми факторами ринку значно більше, ніж курсом долара

Нацбанк за підсумками міжбанківських торгів знову змушений був знизити курс до 24,61 грн/долар. До якого рівня повинен впасти долар, щоб виробники і продавці вважали ризики досить низькими і знизили ціни на свою продукцію? Експерти кажуть – “не дочекаєтеся”.


“Ціни на нашому ринку визначаються внутрішніми факторами ринку значно більше, ніж курсом долара, вартістю виробництва тощо. Той, хто завозить в Україну товари, хоче продати дорожче, ніж купив. Але актуальна ціна на ринку формується попитом і пропозицією. Якщо існує платоспроможний попит на більш високу ціну, навіть якщо хтось завезе дуже дешево, навіщо він буде продавати дуже дешево, якщо є попит? Через конкуренцію, звичайно, ціни можуть знижуватися. Але якщо люди готові купувати за високою ціною, така ціна буде триматися, незалежно від ціни ввезення”, – пояснює директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.

При цьому експерт наголошує, що зниження цін на товари взагалі відбувається вкрай рідко (крім сезонної продукції). При будь-якому курсі і за будь-яких, здавалося б, найбільш сприятливих факторах. І це характерно не тільки для нашої країни, але і для будь-якої економіки.

“Ціни взагалі дуже рідко падають. Дефляція – це погано для економіки. Причому коли це явище досить тривале, воно дуже болісне. Уявіть: виробники вклали одну суму, а продати і повернути її не можуть. Відповідно, наступний етап – вони будуть менше виробляти. Здоровий стан економіки – це коли відбувається інфляція, але дуже низька. В економіці є поняття “липких цін”. Тобто ціни мають тенденцію до зростання, але не мають тенденції до різких скорочень. І це нормально, це характерно для будь-якої країни. Звичайно, маються на увазі середні ціни, це не означає, що ціни не можуть коливатися”, – каже Вероніка Мовчан.

Читайте також:  Українців до кінця 2020-го чекає новий курс долара

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.