facebook

Що таке біткойн і навіщо він потрібен: 10 фактів про популярну криптовалюту

Ми розібралися в тому, що таке цифрові валюти, і простими словами пояснюємо вам, навіщо вони потрібні.

Що таке біткойн? Біткойн (bitcoin, BTC, БТК) – це криптовалюта (цифрова валюта). Її немає на фізичних носіях – папері або монетах. Вона віртуальна. У біткойнов немає банку, який запускає в обіг грошові знаки. Вони не підкріплена золотом, як офіційна валюта. Емісією (випуском нових грошей) займаються мільйони комп’ютерів по всьому світу, на яких є базова програма-клієнт з відкритим вихідним кодом.

Це децентралізована (на відміну від звичайних валют) платіжна система, де всі учасники мають рівні права. Порівняти її можна з роботою торрентів. Схема схожа: через торрент-клієнти можна передавати один одному файли без посередників і контролерів.

Різниця в тому, що у випадку з біткойнами відбувається не передача файлів, а проведення складної математичної операції, яка підтримує роботу платіжної системи, і нарахування за це віртуальних балів.

Біткойни може отримати той, у кого є така програма? 



Так. Ви встановлюєте один з варіантів програми-клієнта, заводите свій гаманець і таким чином надаєте свій комп’ютер для генерації нових блоків транзакцій.

І біткойн дістанеться вам просто так? Є різні способи отримання біткойнів. Якщо вам не хочеться морочитися, їх можна купити на біржі криптовалют (цифрових валют). Також існують автоматичні біткойн-обмінники.

А можна спробувати добути біткойн на своєму комп’ютері. Цей процес називається майнінгом (від слова mining – видобуток).

Тобто біткойнів можна добути скільки завгодно? Ні. Кількість біткойнів обмежена: система може видати лише 21 мільйон одиниць цієї цифрової валюти. Зараз згенеровано трохи більше 16 мільйонів. За прогнозами, емісія біткойнів повинна припинитися до 2140 році. Вартість одного біткойна днями перевищила 3 ​​000 доларів, але потім впала на 25%.

Читайте також:  Гра престолів: названа дата виходу нового сезону

Оскільки до програми підключається все більше нових користувачів, добути біткойн стає складніше, це вимагає великих обчислювальних потужностей. Крім того, нагорода за видобуток періодично зменшується.

Автор всій цій затії – Сатоші Накамото (поки що невідомо, чи це псевдонім однієї людини чи групи програмістів) – встановив свої правила. Нагорода за майнінг зменшується в два рази кожні чотири роки. У 2016 році вона становила 12,5 BTC, у 2020 році відбудеться наступне зменшення.

Тобто майнити біткойни сьогодні не варто? Ні, але досить складно, особливо після появи спеціалізованих пристроїв під назвою ASIC (Application-specific Integrated Circuit), які були створені для видобутку біткойнів. Це доволі дороге обладнання.

Але є і хороша новина: біткойн – це не єдина криптовалюта. Зараз існує кілька сотень її видів. Вони, звичайно, поступаються за вартістю біткойнам, але теж мають свою ціну, а добувати їх простіше. Дізнатися, яку саме криптовалюта найвигідніше майнити, можна на спеціалізованих ресурсах.

Однією з найдорожчих криптовалют на сьогодні вважається Ethereum: її вартість складає близько 300 доларів за одиницю.

А як саме відбувається майнінг? Його суть – у генерації блоку (файлів, які періодично записуються в мережі файли, містять інформацію про проведені транзакції). Блок складається з хешу заголовка попереднього блоку, хешу транзакцій і випадкового числа.

Ланцюг, що містить всі транзакції, називається блокчейн. Щоб створити блок, майнер повинен виконати певне завдання (для кожного блоку є кілька рішень, досить знайти лише одне з них). Раніше користувачі могли добувати криптовалюту на домашніх комп’ютерах, використовуючи потужність процесора. Потім майнінг здійснювали за допомогою відеокарт.

Зараз для того, щоб процес був менш енерговитратним і більш ефективним, користувачі об’єднуються в пули (в них можуть входити сотні майнерів). Нагорода в цьому випадку ділиться на всіх.

Читайте також:  Коти врятували сім'ю, чий будинок завалився при зсуві грунту в Італії

Також існують майнінгові ферми – комплекси з дорогими комп’ютерами, оснащеними потужними процесорами, відеокартами і системами охолодження.

А який найпростіший спосіб видобутку біткойнів? Біткойн-крани. Це сайти, де видають криптовалюту зареєстрованим користувачам з певною періодичністю. Тобто буквально відкривають і закривають “кран”.

Більшість таких ресурсів працюють за простою схемою: потрібно зареєструватися та виконувати якісь прості дії (перейти на потрібну сторінку, розгадати капчу і так далі). Звичайно, заробити велику суму тут складно: “крани” зазвичай видають сатоші (це неподільна віртуальна монета, названа на честь автора проекту). Один біткойн – це 100 000 000 сатоші.

Невже ця криптовалюта коштує витрачених зусиль? Прихильники цифрових валют називають цілу низку плюсів:

Простота у використанні. Щоб створити гаманець для криптовалюти, треба кілька хвилин.

Відсутність податків, комісій за обслуговування рахунку та інших платежів.

Швидкість. Біткойни в буквальному сенсі долітають до адресата за лічені хвилини.

Анонімність і прозорість. Ви можете створювати біткойни без прив’язки до будь-якої особистої інформації і бути завжди в курсі всіх угод. Незалежність від вартості нафти, політичних та інших подій, на відміну від звичайних валют.

Захист. Ніхто не закриє, не анулює ваш рахунок і не диктуватиме правила.

Як і на що можна витратити криптовалюту? На що завгодно. Так само, як гривні, долари, євро або іншу валюту.

Чи не ризиковано вкладати гроші в біткойни та іншу криптовалюту? Ризик є завжди. Але криптовалюта сьогодні в тренді. Японська влада визнала біткойн офіційним платіжним засобом. Навіть Нацбанк України вже заявив про бажання випустити національну криптовалюту. Подібні наміри озвучували в Китаї, Німеччині, Канаді, Сінгапурі.

Деякі стартапи випускають власні криптовалюти і практикують краудфандинг на блокчейні (ICO – Initial Coin Offering, початкові криптовалютні вливання).

Читайте також:  Працюючих пенсіонерів штрафуватимуть? У ПФУ пояснили ситуацію з виплатами

Один з успішних прикладів – стартап Brave, інтернет-браузер одного з творців Mozilla, американського програміста Брендана Ейха. Автори проекту ввели свою криптовалюту BAT (Basic Attention Token) і оцінили її вартість в ефіріумах. Один ефіріум дорівнював 6 400 BAT. Потім вони виставили максимальну кількість BAT (1,5 мільярда одиниць) на продаж. За 30 секунд стартап зібрав 35 мільйонів доларів.

З великою часткою ймовірності можна припустити, що популярність криптовалюти буде рости, а блокчейн-технології почнуть ще більш активно розвиватися. А ви готові ризикнути?

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.