facebook

Затверджено новий професійний стандарт для вчителя школи

Міністерством освіти і науки затверджено новий професійний стандарт «Учитель закладу загальної середньої освіти».



Документ розроблено на заміну професійного стандарту за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)».

Стандартом визначено, що мета професійної діяльності вчителя полягає в організації навчання та виховання школярів під час здобуття ними повної загальної середньої освіти шляхом формування у них ключових компетентностей і світогляду на основі загальнолюдських і національних цінностей, а також розвитку інтелектуальних, творчих і фізичних здібностей, необхідних для успішної самореалізації та продовження навчання.

Документ визначає професійні кваліфікації, окреслює можливі траєкторії здобуття професійних кваліфікацій залежно від здобутого ступеня освіти й спеціальності.

Також у новому стандарті узгоджено структуру опису компетентностей із структурою дескрипторів Національної рамки кваліфікацій та оптимізовано кількість компетентностей, необхідних для забезпечення виконання відповідних трудових функцій.

МОН рекомендує використовувати професійний стандарт для розроблення освітніх програм підготовки фахівців за спеціальностями галузі знань «Освіта/ Педагогіка», розроблення програм професійного розвитку педагогів та підвищення кваліфікації.

Окрім того, зазначається, що новий стандарт варто використовувати для розроблення посадових інструкцій до відповідних посад та оцінювання професійної діяльності педагогів.

Читайте також:  Уряд надав рекомендації щодо форми і дати початку навчання у школах та ВНЗ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.