facebook

Обмін полоненими між Києвом і Москвою: всі подробиці онлайн

Україна і Росія проводить обмін полоненими. Уже з’явилося офіційне підтвердження від Офісу президента України.

Спецбортом зі звільненими ув’язненими летять в аеропорти Борисполя і Москви. Відомо, що в українському літаку – 35 осіб: усі захоплені Росією моряки і 11 політв’язнів. Останніх у результаті тривалих переговорів помилував своїм указом президент РФ Володимир Путін.

Точний список українців поки не публікується з метою безпеки. Родичі ув’язнених і офіційні особи країни чекають героїв в аеропорту “Бориспіль”.



Онлайн-трансляція з аеропорту “Бориспіль”

У зв’язку з можливим завершенням процесу обміну найближчим часом OBOZREVATEL веде текстову трансляцію того, що відбувається, онлайн.

12:51 – Зеленський приїхав зустрічати українців в аеропорт “Бориспіль”.

12:49 – Володимир Зеленський помилував указом 16 росіян, серед них три жінки.

12:38 – Прес-секретар СБУ Олена Гітлянська заявила, що зустріч українських громадян, які повертаються з Росії, пройде в залі офіційних делегацій. Чи буде на ній присутній сам президент України Володимир Зеленський, не повідомляється.

12:33 – Президент Росії Володимир Путін помилував 11 громадян України. У їх числі політв’язень режисер Олег Сенцов.

12:27 – Працівники Офісу президента України Володимира Зеленського Кирило Тимошенко і Андрій Єрмак виклали фото з російського аеропорту Внуково з підписом “Зустрічайте”. ОБМІН БУДЕ!

12:00 – Кореспондент OBOZREVATEL повідомив про прибуття в аеропорт “Бориспіль” глави СБУ Івана Баканова і пресслужби президента Володимира Зеленського. Очікують приїзду і глави держави.

11:52 – За даними Коца, звільнений терорист “ДНР”, свідок у справі катастрофи рейсу MH17 Володимир Цемах на борту літака в Москву.

11:51 – У “Бориспіль” прибув міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

11:45 – Адвокат моряків Микола Полозов заявив, що їх відпустили з-під слідства під особисту поруку українського омбудсмена Людмили Денісової.

11:44 – Зробив фото перед літаком ще один росіянин – Ігор Кімаковський (Залізний Зек).

11:41 – Кирило Вишинський показав фото з аеропорту “Бориспіль” на трапі літака.

11:17 – Джерело ТАСС повідомило, що спецборт спеціального льотного загону “Росія” Ту-204 прибув до Києва порожнім, громадян України, які підлягають обміну, на борту не було. Відзначається, що близько 30 українців залишилися у “Внуково”.

11:11 – Адвокат ув’язненого Романа Сущенка Марк Фейгін оприлюднив свої дані про обмін.

11:04 – Агенство Ruptly опублікувало фото, зроблене Кирилом Вишинським в аеропорту “Бориспіль” перед вильотом.

11:01 – Опубліковано відео приземлення російського літака в Україні.

https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1170230697526792192

10:50 – Український журналіст Андрій Цаплієнко показав фото літака з російським триколором в аеропорту Борисполя.

Читайте також:  «Над прірвою у рожі», або найсмачніші перли із ЗНО-2019

З’явилося і відео з автобусом з росіянами в “Борисполі”.

10:47 – Опубліковано список громадян Росії, які будуть обміняні на українських політв’язнів. У переліку 12 імен. Офіційного підтвердження обміну саме цих осіб немає.

10:45 – Російський журналіст Олександр Коц показав одну з росіянок, яка, ймовірно, буде обміняна.

10:41 – У Росії повідомили, що на борту літака з України 33 особи.

10:38 – Стало відомо, що рідних утримуваних в Росії українців почали відвозити на автобусах від офісу омбудсмена.

10:36 – “РИА Новости” повідомили про те, що борт із росіянами вилетів до Москви.

10:33 – За даними росЗМІ, літак з українцями приземлився в аеропорту “Бориспіль”.

10:27 – Російський пропагандист Дмитро Кисельов повідомив, що Кирила Вишинського незабаром відправлять літаком із Києва в Москву.

“Побажав гарного польоту і м’якої посадки в Москві. Чекаємо з нетерпінням”, – сказав він “РИА Новости”.

10:23 – В Telegram-каналі White Kyiv забили на сполох через можливі зміни в курсі літака з Росії.

10:20 – Адвокат українських полонених моряків Микола Полозов підтвердив початок обміну полоненими між Україною і Росією.

10:06 – За даними порталу Flightradar, літак спеціального льотного загону “Росія” Ту-204-300 перетнув російсько-український кордон.

10:04 – З’явилися фото російських громадян в автобусі, який відправився в аеропорт.

10:02 – В аеропорту “Бориспіль” показали літак для росіян.

10:00 – У Києві біля офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини почали збиратися родичі утримуваних в Росії громадян України. На місце прибули дочка і сестра українського режисера Олега Сенцова, родичі затриманих нібито за підготовку теракту Євгена Панова і Олексія Сізановіча.

10:00 – У Києві біля офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини почали збиратися родичі утримуваних в Росії громадян України. На місце прибули дочка і сестра українського режисера Олега Сенцова, родичі затриманих нібито за підготовку теракту Євгена Панова і Олексія Сізановіча.

9:57 – У Telegram-каналі “Борода вещает” з’явилося фото російського літака, який нібито підготували для українців.

9:55 – У Росії повідомили, що Кирила Вишинського і Володимира Цемаха в автобусах немає. “Якщо вони беруть участь в обміні, то їх привезли окремо”, – припустив Коц.

Читайте також:  У Миколаєві пoрoдiлля вбилa новонароджене немовля і викинула тiльце на смітник: “Нaрoдилa потайки, вночі, на балконі”

9:35 – Коц повідомив, що українські автобуси також наблизилися до аеропорту “Бориспіль”.

9:30 – РосЗМІ показали фото і відео, на яких автобуси виїхали з СІЗО “Лефортово” і під’їхали до аеропорту “Внуково-2”.

09:20 – Російський журналіст Олександр Коц також повідомив, що з санаторію під Києвом теж виїхали автобуси у напрямку до аеропорту.

08:50 – Зі слідчого ізолятора “Лефортово” у Москві виїхав автобус, на якому, ймовірно, вивезли українських полонених, які включені списки на обмін. Фото опублікувала вранці в суботу, 7 вересня, “Страна”.

07:00 – У російських ЗМІ триває загострення пристрастей навколо обміну полоненими. Зокрема, з’явилася інформація, що одночасно з Внуково і Борисполя приблизно о 09: 00-09: 30 за місцевим часом нібито вилетить два борти президентських авіазагонів: російський ТУ-204 (реєстраційний номер RA-64058) і український АН-148 (реєстраційний номер UR-UKR). Ясна річ, офіційного підтвердження цьому немає.

01:25 – Взаємне звільнення утримуваних осіб між Україною та Росією почнеться в найближчі години, стверджує адвокат росіян, які перебувають в українських в’язницях, Валентин Рибін.

01:05 – Процес обміну утримуваними особами між Україною і Росією показав, що з Кремлем “дуже важко” вести переговори, і в цьому вже встигли переконатися представники нової української влади. Таке заяву зробив заступник помічника державного секретаря США Джордж Кент, коментуючи повідомлення про можливий обмін полоненими: “Я думаю, що українські лідери повинні знайти шлях повернути ув’язнених, і іноді це означає важкі компроміси.

23:04 – Адвокат політв’язня Романа Сущенка Марк Фейгін заявив, що вісім українців, які включені в списки на обмін, все ще перебувають у московському СІЗО “Лефортово”, проте захисників до них не пускають.

22:40 – У Росії продовжилася масова істерія. Топові ЗМІ почали розганяти інформацію про те, що Зеленський пообіцяв провести обмін вночі 7 вересня. Відповідний матеріал випустила радіостанція “Говорит Москва”, посилаючись на “РИА Новости”.

22:38 – Тим часом ексміністр охорони здоров’я Уляна Супрун нагадала про ще одного в’язня Кремля – Олександра Шумкова. “Українець подав до суду на адміністрацію російської колонії за незаконне утримання його в ШІЗО. Суд не задовольнив жодного клопотання. Але Шумков продовжує боротися”, – написала вона.

22:30 – Керівник Офісу Президента України Андрій Богдан заявив, що не може коментувати взаємне звільнення утримуваних осіб із Російською Федерацією.

Читайте також:  В Івано-Франківську патрульна поліція розганяла авторагулів, котрі приїхали на "Антикорупційний форум" (фото+відео)

22:00 – Російські ЗМІ, які блискавично поширили некоректну інформацію, виправдалися. Так, наприклад пропагандистський ресурс RT, пояснив прокол, написавши: “Вечір п’ятниці такий вечір п’ятниці”.

21:46 – “Интерфакс” поширив дані про завершення обміну, посилаючись на Зеленського. “Всі, кого повинні обміняти, станом на 18:00 п’ятниці доставлені в пункти обміну”, – процитувало видання. Стверджується, що Україна і Росія домовилися про формулу “35 на 35” або “42 на 40”.

18:00 – Про те, що обмін може відбутися 7 вересня, заявив адвокат росіян Валентин Рибін. За даними правозахисника, в пункт збору осіб, які беруть участь в обміні, станом на 16.45 6 вересня доставили всіх ув’язнених, крім одного – Руслана Гаджиєва.

Також адвокат розповів, що Зеленський помилував 12 росіян, однак указ глави держави поки не був оприлюднений.

Що відбувалося раніше

У мережі з’явилася інформація, що 35 українських політв’язнів, які незаконно утримуються в Росії, повинні повернутися на батьківщину 30-31 серпня.

Першим з українських джерел про це на сторінці в Facebook написав новообраний генеральний прокурор Руслан Рябошапка (з посиланням на співробітницю Верховної Ради України Анну Ісламову).

Незабаром дані про завершення обміну спростували в Офісі Зеленського.

Преса і родичі кілька разів збиралися в аеропортах зустрічати полонених, проте обіцяні літаки так і не приземлилися ні в Києві, ні в Москві.

5 вересня голова політради партії “Опозиційна платформа – за життя”, кум Володимира Путіна Віктор Медведчук заявив про швидке завершення переговорів про обмін полоненими між Москвою і Києвом.

У свою чергу, український адвокат Валентин Рибін сказав, що жодних зрушень із питання обміну ув’язненими до 5 вересня не було.

У той же день президент Росії Володимир Путін вперше прокоментував обмін полоненими між Росією і Україною, заявивши, що процес добігає кінця.

Головний козир Путіна в обміні

Заяви російського президента про завершення процесу обміну і нормалізацію відносин двох країн прозвучали на тлі знакового сигналу з Києва. Зокрема, мова йде про те, що Київський апеляційний суд вирішив звільнити з-під варти фігуранта у справі збитого MH17 Володимира Цемаха.

30 серпня стало відомо, що Росія затягує обмін полоненими і провокує інформаційну хвилю, щоб підштовхнути владу України до вигідної для себе формули обміну. Президент РФ Володимир Путін нібито вимагає видачі саме Цемаха.

Причиною назвали те, що російський президент хоче з його допомогою показати, що війна в Україні нібито “громадянська” і відбілити себе перед світовою спільнотою.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.