facebook

Готуємо дитину до школи: три найважливіші аспекти

Щоб відправити своє дитя у перший клас, треба добряче підготуватися. Окрім таких важливих клопотів як закупівля шкільного приладдя, існує ще один вагомий підготовчий етап – медогляд.

Які щеплення потрібно мати?


У Міністерстві охорони здоров’я нагадують, що у шестирічної дитини повинні бути всі обов’язкові щеплення від десяти інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і хіб-інфекції. Без підтвердження проведеної вакцинації відвідувати заняття у державних школах (й садочках) заборонено. І це, до речі, практика всього цивілізованого світу.

Також перед початком навчального року дитина має пройти профілактичний огляд. Педіатр чи сімейний лікар видасть необхідну для школи довідку (форма № 086-1/о), по якій доведеться пройти ряд спеціалістів та здати основні аналізи.

До проби Руф’є ставимося серйозно

Напередодні старту навчального року діти мусять пройти пробу Руф’є. Вона показує, який рівень навантаження може витримати дитина без ризику для свого здоров’я. Техніка виконання дуже проста: рахують пульс до і після 30 присідань, а результати з’ясовують за спеціальною формулою. Відповідно до них призначають фізкультурну групу, у яку ходитиме школяр: основна (виконуються всі вимоги занять), підготовча (займаються за основною програмою, але не здають нормативи з кросу) або спеціальна (індивідуальна програма). Не проводьте пробу Руф’є формально. Так, це не ідеальний діагностичний тест, однак важливий сигнал для батьків. Якщо індекс Руф’є перевищує 10, то дитину обов’язково слід показати кардіологу та пройти ряд необхідних аналізів (кардіограма, УЗД серця тощо).

До слова, хоч цю формулу французький лікар Джеймс Руф’є і розробив майже сотню років тому, нею досі продовжують користуватися у спортивній медицині та фізичній реабілітації.

Вибираємо добротний портфель

Читайте також:  Великдень 2023: Відомо, чи буде вихідний після свята

Щоб вберегти дитину від проблем зі спиною, слід ретельно обирати портфель та стежити, щоб школяр носив його правильно. Лікарі радять купувати легкий, до кілограма ваги, рюкзак з ортопедичною спинкою та широкими і м’якими лямками. Добре, якщо у ньому буде додатковий ремінь на талії – це дозволить зафіксувати ношу на поясі і зменшити навантаження на спину. А наявність внутрішніх перегородок допоможе добре розподілити вагу.

Згідно з рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я – вага портфеля разом з підручниками та приладдям не повинна перевищувати 2 кг у першому-другому класах, 2,3 кг – у третьому та четвертому, 3 кг – у п’ятому-шостому, 3,5 кг – у сьомому-восьмому, і не більше 4,5 кг – у дев’ятому-дванадцятому класах.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.