facebook

Потужні союзники

З 2014 року українська армія набула абсолютно нового вигляду – боєздатність, дисципліна, забезпечення. Зміни помітні неозброєним оком. Помітили це і за Атлантичним океаном – тепер США та Канада готові поставляти Україні найсучаснішу зброю.

У випадку із США, то американці можуть піти на безпрецедентний крок – Конгрес розглядає можливість зробити Україну головним військово-політичним союзником поза НАТО. Законопроект спрямований на посилення обороноздатності України, зокрема шляхом передачі озброєнь, продажу летальних оборонних засобів ЗСУ, а також зміцнення можливостей України протистояти російським кібератакам.

Перелік видів озброєнь, які можуть бути передані Україні, доповнюється протитанковими, протикорабельними і протиповітряними системами.

На 2020 рік Конгрес США запланував бюджетні проекти, які передбачають збільшення підтримки України в оборонній сфері порівняно з нинішнім роком. Виходячи з представлених документів, у США мають намір поставити в Україну летальні види озброєнь, але мова саме про оборонну зброю, а не наступальну. Що, загалом, теж відмінно посилить українську армію і змусить агресора двічі подумати перш, ніж іти в наступ.

Експерти припускають, що американці можуть передати нам протикорабельну ракету “Гарпун”, вже відомі протитанкові комплекси Javelin, а для берегової охорони – ще два катери класу Island.

Тим часом, Уряд Канади додав Україну до списку країн, куди дозволено продавати канадську зброю. Про це заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. “Так, ми просуваємося вперед у дискусіях щодо питання збройної підтримки України. Окрім військової місії, у якій бере участь Канада, ми також додали Україну до списку для закупівлі канадської зброї. І це позитивне рішення”, – наголосив Трюдо.

За його словами, уже є інвестиції з боку канадських компаній у виробництво боєприпасів в Україні.

“І ми продовжимо працювати з Україною для того, щоби вона отримувала ту підтримку, яка їй потрібна з боку Збройних сил Канади. Ми продовжимо операцію UNIFIER, і зробимо все, щоби Україна отримала необхідне обладнання”, – додав прем’єр-міністр Канади.

Читайте також:  Чотирирічний хлопчик, який потрапив з дідусем під колеса таксиста, помер

“Ми усвідомлюємо, наскільки важливою для України є підтримка в тих проблемах, з якими вона зіштовхується. Особливо, коли йдеться про незаконне вторгнення РФ на територію України. І саме тому ми допомагаємо навчати українську армію, тренувати українських військовослужбовців”, – підкреслив він.

З кожним роком Збройні Сили України стають все сильнішими. І отримують нових, могутніх союзників.

Андрій Золотаренко

За матеріалами:

https://www.pravda.com.ua


https://www.obozrevatel.com

Шукайте деталі в групі Facebook