facebook

Громадянство РФ: більше проблем, аніж вигоди

Росія уже кілька місяців намагається роздавати свої паспорти мешканцям окупованого Донбасу та українським заробітчанам. Звісно ж, не для «блага братів-українців» – такий досвід росіяни уже застосували в Грузії 10 років тому. Це дало їм привід почати війну заради «захисту російських громадян».

З мотивами людей, які прагнуть російського паспорта, усе більш-менш зрозуміло – вони вірять у «високі пенсії, зарплати», а, подекуди, і великий та могутній «рускій мір». Та що вони отримають насправді?

Згідно з індексом паспортів Henley & Partners, з російським паспортом можна без візи потрапити в 118 країн, а з українським – в 128. Може здатися, що різниця невелика. Але з огляду  на країни, яких вона стосується, то таки досить істотна. Головна перевага українського закордонного паспорта перед російським – безвізовий режим з країнами Шенгенської зони. Натомість, щасливі російські громадяни можуть без віз в’їжджати до Сирії та Венесуели.

Юнакам з отриманим російським громадянством світить армія РФ. А це – участь у війнах по всьому світу. І, вірогідно, проти українців на Донбасі.

Громадяни Росії можуть залишитися за “залізною завісою” через політичні амбіції своїх лідерів. Особливо така тенденція проглядається з 2014 року – кремлівська верхівка зробить усе, аби втриматися при владі. І якщо доведеться закрити кордон – це зроблять без роздумів.

Згідно з аналізом польського видання Gazeta Polska Codziennie, паспорт Росії був привабливим декілька років тому, коли рівень життя в РФ був вищим, ніж в Україні. Зараз обидві країни перебувають у досить скрутному становищі, проте Київ вже більше економічно незалежний від Москви.

Польське видання зазначає, що громадянство РФ є бажаним лише для тих, хто хотів би оселитися в Росії, тому що вважає себе росіянином. Також воно привабливе для пенсіонерів, але тільки тих, котрі отримують додаткові гроші з Росії. Його хотіли б і ті, хто давно працює і живе в РФ.

Читайте також:  “Неймовірна схожість”: Мама Дмитра Разумкова виявилася народною артисткою України. Ви її точно знаєте!

“Однак український паспорт гарантує в’їзд до Євросоюзу без необхідності відкривати візу. Підприємцям він дає кращі умови економічної співпраці з Європою. А іншим українцям – доступ до ринку праці та шлях до кар’єри в деяких країнах ЄС, зокрема в Польщі та Чехії. Незабаром, напевно, для них стануть відкритими й багатші країни Європи”, – підкреслюється в публікації.

І насамкінець – російські паспорти перетворять людей з окупованого Донбасу на громадян другого сорту, як це вже трапилося з мешканцями анексованого Криму. Їхні документи ніде в світі не визнаватимуться, і навіть в самій Росії вони не зможуть користуватися тими соціальними можливостями, які мають справжні росіяни.

Андрій Золотаренко

За матеріалами:

https://www.obozrevatel.com/ukr/abroad/ukraina-krasche-v-es-rozpovili-pro-daremnist-pasporta-rf.htm


https://ua.112.ua/svit/sluzhba-v-armii-pereizd-v-hlybynku-i-menshe-prav-klimkin-nazvav-nedoliky-pasportiv-rf-dlia-meshkantsiv-donbasu-490846.html

http://sides.su/index.php?id=209

https://thebell.io/vojna-pasportov-plyusy-i-minusy-grazhdanstva-rossii-i-ukrainy/

Шукайте деталі в групі Facebook