facebook

Чекаємо хлопців удома! Зеленський зробив термінову заяву через повернення українських моряків

Президент Володимир Зеленський вважає, що виконання Росією наказу трибуналу ООН про звільнення українських моряків і кораблів може стати першим сигналом про готовність до припинення “конфлікту” з Україною.

Про це він написав у суботу в Facebook.

“Виконання РФ наказу Міжнародного трибуналу ООН про звільнення захоплених українських моряків і кораблів може стати першим сигналом з боку російського керівництва про реальну готовність до припинення конфлікту з Україною”,



– зазначив Зеленський.

На його думку, таким чином Росія може зробити крок до “розблокування переговорів і вирішення створених нею проблем у цивілізований спосіб”.

“Побачимо, який шлях оберуть у Кремлі. Але ми дуже чекаємо наших хлопців удома!”, – додав він.

Додамо, що Заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль нагадала, що РФ не брала участі у засіданні Міжнародного трибуналу з морського права у справі про затриманих активістів Greenpeace на судні Arctic Sunrise, однак після рішення суду звільнила затриманих.

Зеркаль висловила сподівання, що так буде й у справі із захопленими українськими моряками.

“Наказ трибуналу є чітким сигналом Росії, що вона не може порушувати міжнародне право безкарно. Затримання трьох військових кораблів та 24 військовослужбовців на борту є грубим порушенням імунітету, яким користуються військові кораблі згідно з Конвенцією ООН із морського права та за загальним міжнародним правом. Ми очікуємо, що Росія швидко та в повному обсязі виконає наказ трибуналу”, – написала Зеркаль.

Тим часом у Росії б’ють на сполох.

Як можна було очікувати, вони не визнають право Міжнародного Трибуналу розглядати захоплення моряків.

Про це йдеться йде в заяві, опублікованій російським зовнішньополітичним відомством,

“Як раніше неодноразово зазначалося російською стороною, заяви, зроблені як Росією, так і Україною, під час підписання та ратифікації Конвенції ООН з морського права 1982 року, виключають можливість задіяння передбачених Конвенцією процедур вирішення спорів щодо інциденту 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки”, – заявляє МЗС РФ.

Читайте також:  Товарообіг України з Росією за три місяці впав на 63%

При цьому саме рішення трибуналу, згідно з яким Москва повинна негайно звільнити українських моряків, у відомстві Лаврова не прокоментували.

Російські дипломати, які не брали участі в засіданні трибуналу, висловили зухвалу обіцянку про те, що і надалі відстоюватимуть свою позицію.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.