facebook

Збройні сили: прорив в озброєнні

Збройні Сили України набирають могутності з кожним роком. Йдеться не лише про поповнення людським ресурсом та навчання, а й про зброю. 2019-ий рік в цьому контексті винятком не став.

Державним оборонним замовленням цьогоріч передбачено близько 20 видів нового озброєння. За всіма ознаками першим кандидатом прийняття на озброєння та запуск у серійне виробництво вже на початку наступного, 2019 року є мобільний ракетний комплекс «Вільха» (розробник — КБ «Луч», місто Київ). Це 300-мм 12-зарядна реактивна система залпового вогню (РСЗВ) із коригованим високоточним боєприпасом. Вона використовує шасі МАЗ-543, створена на базі ще радянської 300-мм РСЗВ 9К58 «Смерч» і є її вдосконаленою повністю українською версією, здатною знищувати наземні та надводні цілі на відстанях 60–120 км. Використання лазерного гіроскопа виробництва КБ «Арсенал» забезпечує високу точність влучення в ціль із круговим відхиленням до 5–7 м. Маса ракети — до 800 кг, бойової частини — 250 кг. Утім, для ураження цілей на максимальній відстані 120 км передбачається версія ракети зі зменшеною до 170 кг бойовою частиною та збільшеною масою двигуна. Під час стрільби на максимальну дальність ракета досягає в апогеї висоти до 30–40 км і наводиться на ціль індивідуально, незалежно від решти. Є можливість коригування курсу ракет у польоті й ураження кількох різних цілей одним залпом. Тривалість останнього повним пакетом у 12 ракет становить 48 с, після чого за 3–4 хв установка покидає позицію.

Крім того, розробляється нова платформа РСЗВ «Вільха» на вітчизняному шасі КрАЗ-7634 вже з вертикальним стартом ракет.

Прийняття на озброєння РСЗВ «Вільха» стане першим реальним результатом реалізації вітчизняної ракетної програми. Цю систему можна розглядати як першу, але не останню вітчизняну зброю для стримування. Є переконливі підстави на користь того, що наступним зразком високотехнологічної ракетної зброї, створеним в Україні, може стати новий оперативно-тактичний ракетний комплекс «Грім-2» (розробник — КБ «Південне»), що створюється для іноземного замовника. На 2019-й уже заплановані випробування ОТРК із пусками ракет.

Читайте також:  «Міні-Болгарія» за вісім кілометрів від Львова: ціни такі… (фото)

Одним із важливих видів ОВТ, який має поставлятися у війська, буде мобільний розвідувальний автоматизований звукометричний комплекс (РАЗК) 1АР1 «Положення-2» на базі гусеничного транспортера МТ-ЛБ (розробник — СКБ «Молния», Одеса). Завданням РАЗК є приховане здійснення звукометричної розвідки та управління артилерійським вогнем відповідно на дистанції до 35 і 15 км. Ідеться про впровадження на озброєння вітчизняного війська повністю українізованої в межах програми імпортозаміщення версії РАЗК, головний зразок якого було прийнято у 2013 році. Проте в серію цей комплекс не пішов через саботаж тодішніх проросійських керівників МОУ. Серійне виробництво РАЗК нині розгорнуто на Львівському ДП «ЛОРТА».

Також, готується до нових випробувань мобільний комплекс крилатих ракет «Нептун». «Мобільний комплекс крилатих ракет «Нептун», який може знищувати морські й наземні цілі, після закінчення всіх випробувань і прийняття на озброєння, має стати одним з головних ударних комплексів, що забезпечить захист узбережжя Чорного і Азовського морів», – сказав секретар РНБО України Олександр Турчинов.

І це – лише початок.

Андрій Золотаренко

За матеріалами:

https://www.radiosvoboda.org/a/news-rnbo-vyprobuvannya-raket/29891562.html


https://defence-ua.com/index.php/statti/publikatsiji-partneriv/6210-yakym-bude-nove-ozbroyennya-zsu-u-2019-mu

https://www.unian.ua/war/10424136-u-2019-roci-nadiyde-20-novih-zrazkiv-ozbroyennya-dlya-ukrajinskoji-armiji-poltorak.html

Шукайте деталі в групі Facebook