Нині в ЗСУ діють відповідні реформи з питань економічної діяльності, матеріально-технічного та медичного забезпечення. Українська армія стала сильнішою та відновилася. Адже ще у 2014 році ЗС України перебували в моральному, технічному і організаційному занепаді. Що ж змінилося?

Збройні сили України з 2016 року розпочали реформу за стандартами НАТО. Їх умовно можна розділити:

  • адміністративні стандарти, які визначають процеси управління та обміну інформацією, порядок роботи з документацією;
  • оперативні стандарти, спрямовані на оперативне планування застосування військ;
  • матеріально-технічні стандарти, які визначають єдині вимоги до озброєння і військової техніки союзників, управління життєвим циклом, а також кодифікації предметів забезпечення.

Нині в ЗСУ за стандартами НАТО надається харчування, забезпечується медична підготовка та закупівля зброї, відбуваються міжнародні військові тренування, ведуться воєнні дії.

Детальніше дивіться у відео:

ХАРЧУВАННЯ

Навіть цивільні знають, що харчування в більшості військових частин – предмет постійних скарг і нарікань. Раніше військовослужбовці мали доступ де-факто до 40-45 продуктів харчування. У реформованих військових частинах натомість діє Каталог із 396 позицій продуктів. Бюджет МО України на харчування у 2018 році – 3,5 млрд грн. З них: ремонт їдалень – 325 млн грн, нове обладнання – 41 млн грн.

Детальніше дивіться у відео:

Загалом на 2018 рік було виділено 4 мільярди гривень на покращення побуту військових у казармах. Левова частка коштів пішла на спорудження, реконструкцію і капітальний ремонт військових об’єктів.

ОЗБРОЄННЯ І ТЕХНІКА

Напередодні дня ЗСУ українські льотчики отримали подарунок від підприємств “Укроборонпрому”. Винищувачі, вертольоти, навчально-тренувальні літаки, а також безпілотники. Загалом, понад 20 одиниць авіаційної техніки.

Читайте також:  Оcь як за допомогою 1 яйця дізнатися чи є на вас чужа негативна енергія! Проблеми покинуть вас самі!

Детальніше дивіться у відео:

Минулого року чергові дві сотні одиниць військової техніки передали українському війську. Крім того, державний концерн “Укроборонпром” передав бійцям Нацгвардії та ЗСУ для випробування партію автоматичних гвинтівок ВАК-47, створених на базі легендарного американського автоматичного карабіна М-4.

“Нині в українській армії тривають реформи, які є безпрецедентними за масштабом та амбіціями в історії. Вони вже набули необхідного темпу і є незворотними. Реформи впроваджуються разом із радниками та експертами країн НАТО”, – заявив міністр оборони України.

Головна проблема полягала в тому, що система підготовки медичного персоналу ЗС України була застарілою. Крім того, була недостатньо урегульована евакуація. Нині Збройні сили України переймають досвід у підготовці військових медиків за стандартами НАТО. Для цього вже залучено радника з медичних питань міністерства оборони США до роботи військово-медичної служби на постійній основі.

Також здійснено переклад ключових документів НАТО з медичного забезпечення, сформовано пріоритетність їхнього впровадження та почато імплементацію. Планується створення єдиного органу управління медичним забезпечення ЗС України.

Як працює нині військова медична система – можна переглянути у відео:

ЖІНКИ В ЗСУ

Нині у лавах Збройних сил України служать і працюють більш як 55 тисяч жінок. Представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook повідомила: 25 тисяч жінок у лавах ЗСУ служать за контрактом, з них 3 тисячі – офіцери.

Детальніше у відео:

“Сьогодні ми робимо все можливе, щоб жінка в армії мала рівні права. Ще п’ять років тому ми не могли уявити собі, що жінка матиме право у 2016-2017 роках на опанування більше ніж 10 спеціальностей військових. Завдання всіх, у тому числі й моє як міністра, створити всі відповідні умови, рівні умови для проходження служби, для кар’єрного росту. Я мрію про те, щоб вручити перші генеральські погони жінці”, – зазначив Степан Полторак.

“СЛАВА УКРАЇНІ!”

Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо вітання “Слава Україні! – Героям слава!”. Законом закріплюється нове привітання у Збройних силах України та в Національній поліції. (№9036). За це рішення проголосував 271 народний депутат.

Нагадаємо,  наприкінці березня передали Збройним силам України партію військової техніки, яка була відновлена або виготовлена на державних та приватних оборонних підприємствах. Фото техніки, яка готова до передачі оприлюднив Дмитро Вовнянко.

На фото можна побачити бронеавтомобілі “Козак”, вантажні автомобілі МАЗ, танки Т-64, БТР-3, САУ “Гвоздика”, ЗРК “Оса”, РЛС 36Д6М, літак Ан-26, винищувач МіГ-29 та вертольот Мі-8.

Андрій Золотаренко

За матеріалами:

https://www.5.ua/suspilstvo/tekhnika-ozbroiennia-i-kharchuvannia-iak-zminylysia-zsu-za-ostanni-roky-182483.html

mil.in.ua