facebook

За ким в Україні шпигує російська AxxonSoft?

Коли держава зверне увагу на діяльність в Україні таких російських “перевертнів”?

Антиросійські санкції, які були введені в травні 2017 указом Президента Петра Порошенка обмежили використання на території України продуктів російських IT-компаній.

Але російській бізнес не бажає йти з України. Для виконання завдання забезпечення російських інтересів в Україні останнім часом активно застосовується тактика приховування російського походження таких структур. Про це пише видання Нyser

Зокрема, компанія AxxonSoft, зареєстрована у Києві (ТОВ «Акксон софт») та позиціонує себе як звичайний український розробник програмного забезпечення для систем безпеки і відеоспостереження. Про це свідчить і офіційний сайт



  компанії. Компанія має більше 30 офісів в Україні та за кордоном і більш ніж 2500 компаній-партнерів інсталяторів та інтеграторів систем безпеки та відеоспостереження. Як стверджується, AxxonSoft співпрацює з провідними українськими та світовими виробниками обладнання для систем безпеки, розроблена компанією багатофункціональна програмна платформа «Інтелект» лежить в основі проектів «Безпечне місто», впроваджених більше ніж в 100 містах України та за кордоном.

«Акксон Софт» було встановлено численні високоточні засоби відеоспостереження в багатьох містах України, зокрема 800 відеокамер у Донецьку, 105 камер у Києві,  Бердянську, Запоріжжі і т.д., у адміністративних режимних будівлях українських міністерств і відомств, на об’єктах енергетичної та транспортної інфраструктури України (Южно-Української АЕС, Придніпровської залізниці, залізничних вокзалах Донецька, Слов’янська, морських портах Маріуполя, Бердянська, Южного, Ільїчивська, аеропорту «Бориспіль»).

На перший погляд, звичайна перспективна українська ІТ-компанія в такому динамічному секторі ринку як сектор програмного забезпечення для інтелектуальних систем безпеки і відеоспостереження. Але, при більш ретельному вивченні, виявляються шокуючі несподіванки — програмне забезпечення компанії знаходиться у переліку російських продуктів. Більш того, як свідчить єдиний реєстр російських програм для ЕВМ і бази данихМінкомзв’язку Росії  «Программное обеспечение собственной разработки» пройшло державну реєстрацію Мінкомзв’язку Росії від 18.04.2016р. за №476.  А правовласником програмного продукту вказана російська комерційна організація ООО «Ай ти ви групп» (центральний офіс знаходиться в м. Москва), що займається розміщенням і обслуговуванням комплексної автоматизованої системи «Безпечне місто», яка не може працювати без погодження з ФСБ РФ. Такі системи наразі впроваджені в Москві, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі, в тому числі і в метрополітенах та об’єктах залізниці.  Саме російська ООО «Ай ти ви групп» в 2012 році перетворитися в українську AxxonSoft.

Читайте також:  Неймовірний випадок. Сімейна пара їхала додому, як раптом вони побачили жінку посеред дороги, яка просила їх зупинитися

Крім того, ТОВ «Ай Ті Ві групп» входить до російської «материнської»  компанії ITV Axxon. Таким чином, ТОВ «Акксон Софт» фактично є дочірньою структурою російської  ITV Axxon.

Взагалі, всі російські коріння AxxonSoft дуже ретельно приховуються, а історія компанії підчищається, особливо після «революції гідності». На офіційному сайті  AxxonSoft про російське походження компанії навіть не згадується. А посилання на сайт виробника, вказане у російському реєстрі при вході з України автоматично перенаправляє користувача на україномовний сайт http://www.axxonsoft.com/ua/. Перший засновник ТОВ «Акксон софт», громадянин Російської Федерації Мурзін О.В. був раптово замінений 24.08.2012р., коли директором був призначений  Курінний Олександр Васильович, помічник одного з народних депутатів, який і раніше використовував свій статус для просунення своїх вузькокорпоративних інтересів. Курінний виявився засновником цілої мережі подібних сумнівних утворень. Крім ТОВ «Акксон софт» за адресою м. Київ, вул. Львівська, 22-А, офіс 145, на Курінного зареєстровано ТОВ «Акксон софт» (за адресою м. Київ, вул. Тургенєвська, будинок 15),  ТОВ «АкссонСофт» (м. Київ, вул. Львівська, 22-А, офіс 145), ТОВ «ПАНАФАРБ» (Дніпропетровська обл., м. Кам’янське, Заводський р-н, вул. Залізнична, буд. 60), ПП «Форт» (м. Київ, Святошинський р-н, б-р. Кольцова, буд. 22, кв. 140), ТОВ «Акссон дістрібюшн» (м. Київ, Святошинський р-н, вул. Львівська, буд. 22-А, офіс 145), ТОВ «Смарт роуд» (м. Київ, Печерський р-н, вул. Євгена Коновальця, буд. 36 Д, офіс № 58), ТОВ  «Інджой бізнес» (м. Київ, Шевченківський р-н, вул. Маршала Рибалка, буд. 11-Б, офіс 8).

Про причетність AxxonSoft до російських спецслужб ще доведеться довести компетентним органам. Про таку вірогідність свідчить ретельність, з якою компанія “стирає” свою справжню історію створення та технічні можливості шпіонажу на користь Росії. Але заборонити  розміщення засобів відеоспостереження AxxonSoft на території України, в тому числі в державних, адміністративних, режимних будівлях треба вже зараз.

Читайте також:  Росія не має наміру реструктуризувати "кредит Януковича"

Тим більше, AxxonSoft вже потрапляла в поле зору активної частини суспільства. Ще в 2015 році «Акксон Софт» стала героєм скандальної історії у місті Дніпро. Громадськість в особі представників Антикорупційної правозахисної Ради обурилася з приводу спроб впровадження на ринок технологій Дніпра великої російської компанії, діяльність якої може бути спрямована на шпіонаж шляхом розміщення засобів відеоспостереження на території України, в тому числі в державних, адміністративних, режимних будівлях і подальшу передачу інформації до ФСБ РФ. Тоді весь пакет документів з цього питання було передано представниками Антикорупційної правозахисної ради до правоохоронних органів.

А в березні 2018 р. у Білій Церкві представники Національного корпусу звинуватили мера Геннадія Дикого у співпраці з російськими спецслужбами. Справа стосувалась питання національної безпеки країни. Як встановили активісти, в рамках реалізації проекту «Безпечне місто» між Білоцерківською міською радою в особі мера і ТОВ «Акксон софт» був укладений відповідний договір на впровадження систем безпеки і відеоспостереження. Як виявилося, програмне забезпечення для відеокамер мало російське походження, а в зону відеоспостереження попадали  акож розташовані у Білій Церкві військові об’єкти. Головною вимогою Національного корпусу до Геннадія Дикого стала відмова від співпраці з компанією «Акксон софт».

Виникає природне запитання — коли вже держава зверне увагу на діяльність в Україні таких російських «перевертнів”?

Детальніше: https://amp.znaj.ua/society/208675-za-kim-v-ukrajini-shpiguye-rosiyska-axxonsoft?fbclid=IwAR2I1MxUejhm93DI0ZzCCVwrP2QaySO0REjjkcf2b6kLwTycz0Xr0yUfmdw

Шукайте деталі в групі Facebook