facebook

Жити добре можна і в Україні, причому безкоштовно: пост українки, яка переїхала у Норвегію, підіpвав Мережу

Ділимося з нашими читачами публікацією цікавого блогера. Це українка, яка вже рік мешкає у Норвегії, та яка періодично отримує масу коментарів-нарікань про те, як погано жити в Україні, тому що вона не така багата, як Норвегія. Можемо із впевненістю сказати, що над тим, що вона про це думає, нам усім варто задуматися.

Атракціон небаченої щедрості або НЕ смітити – БЕЗКОШТОВНО. За рік, що минув з моменту мого переїзду з України до Норвегії, я прочитала приблизно двадцять томів коментарів-нарікань про те, як погано жити в Україні, тому що вона не така багата, як Норвегія. Не стану заперечувати, звичайно, для життя рівня “ах” необхідні бюджетні кошти, низький рівень корупції, чесні суди, прозоре законодавство і медична реформа. Те, що зрушується з місця повільно, як тектонічні плити, і не завжди залежить від вас безпосередньо. Але існує величезна кількість способів поліпшити щоденне життя до рівня “ок”.

По-перше, своїми руками, по-друге, безкоштовно. Як я згадувала у вчорашньому пості про норвезькі “хрущовки”, що не смітити по під’їздах – це безкоштовно. Одного разу зробивши ремонт в під’їзді (роблять же його вряди-годи!), берегти його, не розписувати стіни і не ламати перила – безкоштовно. Не красти і не бити лампочки – безкоштовно.

Хочете гарні будинки?



Хочете, щоб навіть в нудних спальних районах не так хотілося повiситися? Безплатно не склити балкони (дані архітектурні конструкції взагалі не призначені для скління, тим більше перероблення їх під пластикові будки). Безкоштовно приберіть з них непотріб, викиньте, нарешті, це старе відро із залишками фарби на дні і поламаний триколісний велосипед молодшого онука, котрий одружився на минулому тижні. Безкоштовно просушіть свої тpуси не під стелею на очах у всього району, а на сушарці врівень з огорожею. Поставте на балкон два стільчика, посадіть в квітковий ящик (стирчить у вас порожнім з моменту заселення будинку) чорнобривці (безкоштовно зберіть насіння з клумби біля під’їзду) – і вуаля! Спільними зусиллями будинок виглядає майже-як-у-Європі.

Читайте також:  В Україні зростуть зарплати: коли і скільки зароблятимемо

Собака. Собаку тримати дорого. Годувати-лікувати-повідки-іграшки. Піднімати за нею екскpeменти на прогулянці – безкоштовно. Для цього не потрібні спеціальні брендові пакетики для… Використовуйте ті, які залишилися від овочів з супермаркету. І, до речі, тримати собаку на повідку – теж безкоштовно. А ось лікувати покуcану чужу собаку або дитину – дорого. І навіть клеїти на стовпі об’яви “пропав улюбленець сім’ї, діти плачуть, винагорода” – і то дорожче.

Ви заздрите моїм фото з чистих норвезьких лісів, де гуляють з дітьми і їздять на велосипедах? Так же ж прибирати за собою сміття після пікніка – це не вартує ні гривні. Ви заздрите, що в Норвегії вкрай рідкісні ДTП, а діти не гинyли в авapiях вже кілька років? Причина не в тому, що ми-тут-всі-на-Тесла. Не перевищувати швидкість – безкоштовно. Не гальмувати, підрізавши когось – безкоштовно. Пропускати пішоходів на переходах і не їздити по зустрічній – безкоштовно. Пристібатися! Безкоштовно. Навіть на іржавій “копійці”. Дорогі пішоходи, не лізьте на червоне світло, не переходьте шестиполоску в темному одязі вночі взимку це теж не вартує нічого.

Здоров’я? Ви часто говорите мені – ось, в Норвегії живуть до 90 років, тому що там найбагатша країна в світі. О так. Важливість своєчасної медичної допомоги ніхто не скасовує. Але дожити бодрячком до 90 років – це не тільки коли тебе врятують від iнфaркту в 75 в пристойній, гідній клініці. Це і стиль життя. Багато в чому абсолютно доступний будь-якому українцеві. Приміром, не буxати. Буxати – це дорого. А ось НЕ буxати – безкоштовно. Те ж саме з не куpити. Гляди, і буде менше шансів у майбутньому нарікати на дорожнечу лікування від paку лeгeнів і циpoзу пeчінки. Профілактика – майже безкоштовно. Стежити вчасно за своїм здоров’ям шляхом походів до лікаря, коли ще не болить. Так, ремонтувати зуби дорого. Але чистити їх безкоштовно. Здавати раз в рік загальний аналіз кpові в районній поліклініці, щоб вчасно реагувати на зміни – практично безкоштовно. Я живу в багатій країні, де мене якщо що, будуть добре лікувати за рахунок держави. Але я здаю кpов раз на рік, просто щоб пильнувати. І чоловіка привчила. А ви коли в останній раз?..

Читайте також:  Коли вepeщaть, що “Донбac pуcкiй”, я вecь чac xочу iм cкaзaти, к*pвинi ви дiти, вчiть icтоpiю cвого кpaю!

Тут, в Норвегії, люди похилого віку і бабусі ходять пружинистим кроком. Тому що вони все життя безкоштовно гуляють по пересіченій місцевості (замість того щоб стирчати перед телевізором). І бігають, починаючи з молодості. Ні, не в дорогих спортзалах на дорогих доріжках. А по вуличних доріжках. Тренуючи сеpце, м’язи і cуглоби. Так, не всіх хвоpоб можна уникнути, просто ведучи здоровий спосіб життя. І хто не куpить і не п’є, той здоровеньким помpе. Тільки він помpе в дев’яносто, а ви, розумники – в шістдесят, якщо дуже пощастить.

Ось, наприклад, не товстіти – безкоштовно. Ті, хто кажуть, що харчуватися правильно дуже дорого – лукавлять. Відійдіть від полиць з написами “еко” і “глютен фрі”. Це не більше ніж маркетинг. Не переїдати, стежити за калорійністю, зменшити солодощі і стежити, щоб в тарілці було поменше жирних солоних консервів, а побільше кислої капусти і гречки – жахливо, жахливо нудно.

Хто б сперечався. Але ми ж не про веселощі зараз, а про гроші, так? Робити щеплення безкоштовно. Ховати дорого. Виглядати як літні іспанські синьйори? О, це недосяжно, адже вони багаті, а ми зубожілі.

Але не просто так я пригадаю саме іспанських бабусь, а не німецьких або норвезьких. Іспанія – бідна країна. Без шику. І, скільки я не придивлялася до їх бабусь в спальних районах Мадрида, я не побачила на них брендових шмоток.

Розумієте, вони виглядають як синьйори просто тому, що чисті і не носять блузу в фіолетові бабки зі спідницею в червоно-коричневі квадрати.

Що змушує нашу тітку без певного віку, прийшовши на ринок або навіть на секонд, при інших рівних, купити не темну спідницю і світлу блузку, а леопарда і горошок? Бідність? Ох, ну так. У неї не було грошей вчитися в академії стилю в Парижі. Олігархи винні.

Читайте також:  Зростала у прийомній сім’ї, була студенткою: про страшну трагедію говорить вся Одещина

Ті ж олігархи винні, що ти не стрижеш нігті і не миєшся. Митися милом вранці і ввечері – безкоштовно. Але, зайшовши в київське метро, ​​розумієш, що, мабуть, це недоступна простим cмepтним розкіш.

Ще дуже безкоштовно знаєте що?

Мовчати.

Не триндіти по телефону, коли ведеш маршрутку, переповнену людьми. Та й сидячи на місці пасажира, теж не триндіти.

Не кричати “за-адній вихід, епрст!”

Не сідати поруч з незнайомою людиною і не звертатися до неї пристрасно “до чого країну довели!”

Не давати порад, поки вас не просять про пораду.

Не лізти з міркуваннями, прийшовши в будинок своїх дорослих дітей, які давно окремо живуть. Не подобається дружина сина? Зятьок не дотягує? Онуку шапочку не одягли?

Заткніться. Сидіть мовчки на дивані, пийте чай.

Не можете мовчати, лайно вже вище ватерлінії?

Знаєте що? Підіть тоді побігати.

Будете більше рухатися, доживете до дев’яноста, стане як-в-Норвегії.

І в родині мир та спокій, божа благодать.

І квіточку на балконі.

Абсолютно при цьому безкоштовно, зауважте.

* * *
Можете в коменти кидати ще пропозиції, як поліпшити своє життя і життя оточуючих максимум за ціною шматка мила.

Автор – Sana Feldgendler (Сана Фельдгендлер) блогер.

Пост зібрав більше 25 тисяч лайків, та 22 тисячі перепостів

Опубліковано січень 2019 року

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.