facebook

Як правильно розрахувати страховий стаж

Відколи в Україні ввели поняття “страховий стаж”, саме цей показник став головним при призначенні пенсії, а не робочий період. Також до страхового стажу входять і ті ситуації, які до продуктивності праці не мають прямого відношення.


Що потрібно знати про страховий стаж

Найголовніше, що потрібно знати про трудовий стаж, це те, що якщо він був отриманий до січня 2004 року, то автоматично прирівнюється до страхового стажу. А ось після 1 січня 2004 року для розрахунку пенсії враховується період, протягом якого роботодавець сплачував внески до пенсійного фонду.

Через 10 років уряд вніс поправки в закон про страховий стаж, і з 1 січня 2014 року в пенсійний стаж також включають:

навчання у вищих і середніх навчальних закладах, на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі;
період проживання дружин офіцерів, прапорщиків і мічманів, а також військовослужбовців не строкової служби з чоловіками в місцевостях, де не було можливості працевлаштування за спеціальністю (але не більше 10 років).
Таким чином, ці дві ситуації гарантують вам нарахування пенсійного стажу навіть в разі, якщо якийсь час ви не працювали.

Які документи підтверджують пенсійний стаж?

Нарахування та підтвердження страхового стажу за період трудової діяльності до 1 липня 2000 року здійснюється на підставі записів у трудовій книжці, а також інших документів (довідки підприємств, установ і організацій, а також дані держархівів). Після 1 липня 2000 року розрахунок пенсійного стажу проводиться суто за даними персонального обліку в Пенсійному фонді.

Як розрахувати стаж

Пенсійний стаж розраховується щомісяця, при цьому неповний місяць роботи може бути включений в страховий стаж, якщо сума сплачених за цей місяць внесків до Пенсійного фонду була не меншою мінімального страхового внеску.

Читайте також:  Як держава планує забезпечити роботою людей віком 45 років та старше: пояснення міністра

Розмір страхового внеску в 2019 році

Розрахувати розмір страхового внеску дуже просто, оскільки з 1 червня 2016 року для всіх категорій платників єдиний соціальний внесок дорівнює 22%. Таким чином, з 1 січня 2019 всі підприємці на загальній системі оподаткування, так і платники єдиного податку повинні платити внесок у розмірі 918,06 гривень на місяць.

Що входить в трудовий стаж без сплати внесків

Ситуація така, що деякі види діяльності зараховуються до страхового стажу пенсіонера і без сплати внесків до Пенсійного фонду, відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”:

строкова служба в аpмії і вiйськова (не строкова) служба;
відпустка в зв’язку з вагiтнiстю та пoлoгами та відпустка по догляду за дитиною до трьох років;
догляд за дитиною з інвалідністю;
термінова альтернативна (невійськова) служба;
перебування на фpонті і участь в бoйових діях;
період перебування за кордоном подружжя дипломатів на час їх служби;
інвaлідність в результаті нeщасного випадку на виробництві або професійне захвоpювання;
виконання обов’язків батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу;
служба в воєнізованих формуваннях, гірничорятувальних частинах і аваpiйно-рятувальних підрозділах, створених відповідно до українського законодавства;
період отримання допомоги по безробіттю;
догляд за особою з iнвaлідністю I групи;
догляд за перестарілим, який потребує постійного догляду;
догляд за особою, яка досягла 80-річного віку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.