facebook

Зростуть тарифи на газ, оренда та пенсії: що змінилося в Україні за тиждень

Ціна на газ для населення, яка підвищена з 1 листопада 2018 року, має зрости з 1 травня 2019 року ще на 20% відповідно до постанови Кабміну. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.



“Для формування ціни на газ є постанова Кабінету міністрів. Ця постанова знижує ціну відповідно до розрахунку за формулою. Ця формула передбачає з 1 травня підвищення до 80% від загальної ціни на газ формального розрахунку. Це в тому випадку, якщо ця формула буде діяти і далі”, – сказав Рева в інтерв’ю одному з телеканалів, повідомляє Сьогодні.

При цьому Рева додав, що застосування формули і відповідне підвищення ціни на газ з 1 травня буде залежати “від багатьох чинників”, в тому числі, від темпів економічного зростання.

Нагадаємо, що з 1 листопада в Україні підвищилися ціни на газ для населення. Така вимога передбачена постановою Кабінету міністрів від 19 жовтня 2018 року № 867. Якщо до підвищення ціни на газ для населення кубометр газу коштував 6 гривень 96 копійок, то з 1 листопада ціна виросте на півтори гривні – до 8 гривень 55 копійок.

В НБУ розповіли, коли монети витіснять паперові купюри

Заміна банкнот новими монетами: в НБУ уточнили терміни. Як виявилося, українці зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно як новими монетами номіналами 1, 2, 5, 10 гривень, так і банкнотами відповідних номіналів.

“Банкноти номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень не будуть вилучатися з обігу, але з часом НБУ припинить друкувати ці банкноти і додатково поповнювати ними грошовий обіг. Банкноти відповідних номіналів будуть випускатися тільки для потреб колекціонерів”, – пояснили в прес-службі НБУ.

Стосовно термінів введення в обіг нових монет номіналами 5 і 10 гривень, в НБУ повідомили, що це заплановано на 2019-2020 роки, але точну дату Нацбанк повідомить громадянам додатково за кілька місяців до їх введення – після прийняття відповідного рішення правлінням НБУ.

Читайте також:  Влада Калуша звернеться до Кабміну

Нагадаємо, що в 2018 році НБУ також припинив випуск 1, 2, 5 і 25 копійок, але вилучати ці монети з обігу регулятор не планує. Втім, як і паперові купюри – аж до їх природної “самоліквідації”, тобто поки не постаріють. Причому 1-, 2- і 5-гривневі купюри можуть зникнути з обігу набагато раніше, ніж копійки. Тому що, за даними НБУ, термін придатності монет становить в середньому 20 років, а паперових – всього рік.

В Україні подорожчала оренда квартир

Виросла на 14% середня плата за місячну оренду 1-кімнатної квартири за 2018 рік по Україні – з 2940 до 3352 грн. На першому місці за вартістю оренди місто Київ – 6636 грн. Далі йдуть Одеська область (5457 грн) і Львівська область – 4488 грн. Найдешевші квартири, за даними Держстату, в Сумській області (2 022 грн), Івано-Франківській області (1960 грн) і Луганській області (1783 грн).

Середня пенсія в Україні не дотягнула і до 100 доларів

Пенсійний фонд підбив підсумки 2018 року і перерахував українських пенсіонерів. На жаль, середня пенсія в Україні склала 2645,6 грн. Такі дані оприлюднила прес-служба Пенсійного фонду (ПФ) України на офіційній сторінці в Facebook.Таким чином, розмір середньої пенсії в країні виявився нижчим 100 доларів США – близько 93 (при курсі 28,4 грн/дол.).

При цьому ПФУ підрахували, що в Україні проживає понад 11,47 мільйонів пенсіонерів. З 1 січня 2019 році мінімальна пенсія вже була підвищена для тих пенсіонерів, яким вже виповнилося 65 років і чий стаж роботи перевищує 30 років (для жінок) і 35 років (для чоловіків).

Крім цього, мінімальні пенсії будуть перераховані в 2019 р ще двічі через зростання прожиткового мінімуму:

Читайте також:  В Індонезії стався землетрус магнітудою 7,0

з 1 грудня – перерахунок пенсій у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму до 1638 грн.
Також перерахують всі пенсії вже з 1 березня, коли буде остаточно підрахована інфляція і зростання середньої зарплати за 2018 р.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.