facebook

Підпал угорського центру в Ужгороді міг координуватись із Німеччини

42-річний Охсенрайтер має зв’язки з польськими правими активістами, а також з Матеушом Піскорським, засновником проросійської партії Zmiana, який був арештований в 2016 році за підозрою в шпигунстві на користь Росії і Китаю.


Працівник депутатського офісу одного з політиків право-популістської, націоналістичної Альтернативи для Німеччини (AfD) підозрюється у замовленні підпалу угорського культурного центру в Україні, що сталося минулого року.

Про це повідомляє портал Deutsche Welle.

Мануель Охсенрайтер (Manuel Ochsenreiter) заперечує ці звинувачення, але відомо, що він підтримував зв’язок з проросійськими сепаратистами.

У Польщі судять трьох осіб у зв’язку з обвинуваченням у підпалі угорського культурного центру в Ужгороді, що сталося в лютому 2018 року. За даними польської влади, напад, здійснений з використанням коктейлів Молотова, мав бути приписаний українським націоналістам, щоб погіршити відносини між Україною та Угорщиною.

Один з підсудних, Міхал Прокопович, розповів у суді в Кракові, що замовником нападу був Мануель Оксенрайтер, який працює в офісі депутата Альтернативи для Німеччини (AfD) Маркуса Фронмаєра (Markus Frohnmeier).

Міхал Прокопович, якого обвинувачено також у фінансуванні терористичної організації, зізнався, що за пошук осіб для здійснення атаки Охсенрайтер дав йому 1500 євро, а також квитки на літак. У суді він повідомив, що аванс у розмірі 500 євро він отримав у книжці, надісланій поштою, а ще 1000 євро Охсенрайтер дав йому особисто під час зустрічі на берлінському летовищі Теґель (Tegel). Поляк також повідомив, що вони спілкувалися англійською, використовуючи месенджер Telegram і так само він надіслав німцеві відеоролик з наслідками підпалу. За словами обвинуваченого, Охсенрайтер особливо наполягав на тому, аби дим можна було побачити здалека.

Сам Міхал Прокопович є членом ультраправого Національно-радикального табору, який у війні на сході України підтримує проросійських сепаратистів.

Читайте також:  Прив’язали до стільця і заживо підпалили: Підлітки жорстоко познущалися зі своєї подруги

Польські прокурори ще не вирішили, чи будуть розширювати розслідування на Мануеля Охсенрайтера.

Адвокат Охсенрайтера сказав, що його клієнт заперечує усі звинувачення. Мануель Охсенрайтер є редактором радикально правого німецького журналу «Zuerst!», який не відповів на прохання про коментар.

Відомо, що протягом останніх п’яти років німець часто виступав у російських державних засобах масової інформації, висловлюючи підтримку проросійським бойовикам на Донбасі.

Крім того відомо, що 42-річний Охсенрайтер має зв’язки з польськими правими активістами, а також з Матеушом Піскорським, засновником проросійської партії Zmiana, який був арештований в 2016 році за підозрою в шпигунстві на користь Росії і Китаю.

Як відомо, у Польщі судитимуть трьох своїх громадян, які у лютому 2018 року підпалили спілку угорців в Ужгороді. Підпалювачі, пов’язані із проросійськими організаціями “Falanga” та “Zmiana”. Організатором є поляк Міхал, який завербував двох своїх знайомих. Організатор підпалу свою вину заперечує, проте один із його колишніх спільників погодився піти на угоду зі слідством.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.