facebook

На Франківщині подружжя веде вигідний бізнес на екзотичних птахах

Андрій Захарів, 37-річний підприємець, інженер за освітою, разом із дружиною Мар’яною започаткували вигідний бізнес на розведенні та продажі фазанів. У селах Вікняни та Кутище Тлумацького району Івано-Франківської області вони збудували вольєри для утримання екзотичних птахів. Про це повідомляє еxpres.online.

Раніше подружжя розводило курей та кролів, проте 5 років тому спробували вирощувати фазанів.




«Почалося все з того, що чоловік купив фазана та павича, бо хотів, щоби біля хати «екзотика бігала». Птахи нам так сподобалися, що вирішили їх розводити»
, — каже 36-річна Мар’яна, біологиня за фахом.

У Вікнянах фермери мають вольєр площею 600 квадратних метрів. У ньому вільно ходять сотні фазанів. А тих птахів, що живуть родинами, тримають в окремих дерев’яних клітках із тонкою сіткою.

«На кожного птаха має бути не менше одного квадратного метра простору», — пояснює Андрій Захарів.

Усередині кліток — дерева-сідала заввишки 1,5 — 2 метри. Біля кожної клітки є дерев’яні та металеві жолобки для корму та великі пластмасові напувалки. На долівці у клітках та між ними — дрібний пісок для гігієни та для того, щоби фазани могли його перебирати дзьобами. Міняють пісок раз на два місяці.

«Купувати дорослих фазанів дорого. Дешевше придбати яйця (від 15 до 170 гривень за штуку), покласти під гуску чи індичку або в інкубатор і через 23 — 28 днів мати пташенят», — розповідає пвідприємець.

Фазаненята — заввишки 5 — 7 сантиметрів, важать не більше як 50 грамів. У перші дні життя їх треба годувати кожні дві години вареними яйцями, кропивою, сиром, вигрівати спеціальними лампами. Дорослих годують лише 1 — 2 рази на день сумішшю пшениці, зерна соняшнику, меленої кукурудзи, сої. Улітку дають траву. Кілограм суміші коштує 8 гривень. За місяць 300 фазанів з’їдають 1,5 тонни кормів.

У річному віці фазани паруються, самиці починають нестися. За три-шість місяців дають від 10 до 50 яєць. Парування відбувається наприкінці лютого — на початку березня. У цей період самці дуже агресивні й можуть задзьобати один одного. Тому родини фазанів господарі формують восени.

Захаріви продають фазанів для розведення у міні-зоопарки, що біля туристичних садиб. І лише зрідка — на м’ясо.

Птах найдешевшої породи вартує у середньому 250 гривень. Найдорожчих — 2 — 2,5 тисячі. За рік господарі продають 50 — 70 фазанів.

Цінне і фазаняче пір’я. Пір’їна з хвоста королівського фазана коштує 70 — 100 гривень.

Читайте також:  На Франківщині дві жінки в’їхали у дерево. У потерпілих важкі травми

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.