facebook

ЗАВТРА УКРАЇНСЬКА ЦЕРКВА ОТРИМАЄ ДОВГООЧІКУВАНИЙ ТОМОС

Нагадаємо, 15 грудня на Об’єднавчому соборі була утворена єдина Українська помісна православна церква та обрано її предстоятеля – митрополита Епіфанія. Саме він завтра має честь отримати унікальний за всю історію України документ з рук Вселенського патріарха.

 


Україна пройшла довгий шлях до отримання церквою автокефалії.  Ще на початку 90-х УПЦ КП декілька разів зверталася з відповідними проханнями до Константинополя.

У 1992 році, коли вперше почалися розмови про утворення незалежної Української церкви в незалежній державі, великим прихильником цієї ідеї, якщо не ініціатором, був тодішній президент Леонід Кравчук.

Однак, за його президентства це питання  таки не вирішили. Леонід Кучма також виступав за створення єдиної православної церкви України. З новою силою ця тема актуалізувалася за президента Віктора Ющенка, але і його  спроби були марними.

Нинішня церковна ініціатива Петра Порошенка є, фактично, уже третьою і врешті-решт результативно  спробою отримати томос у новітній історії України.

«Автокефалія – частина нашої державницької проєвропейської та проукраїнської стратегії, яку ми послідовно втілюємо в життя протягом майже п’яти років. Все це – основа нашого власного шляху розвитку, розвитку держави Україна і розвитку нашої української нації», – підкреслив Глава держави.

 

Катерина Солодка

Читайте також:  На відомому курорті України сталася надзвичайна подія з туристами: багато загиблих

Шукайте деталі в групі Facebook