facebook

41-річна жінка вимагає у трьох акушерок мільйон гривень за неправильний діагноз

Личаківській районний суд Львова слухає кримінальну справу щодо потерпілої, яка подала позов до міського комунального клінічного пологового будинку №1.



Відповідачі – три лікарки пологового будинку. Їх звинувачено у професійній недбалості, яка призвела до виникнення в постраждалої геморагічного шоку, септичного стану і втрати репродуктивної функції. Такі фактори кваліфікують, як тяжкі тілесні ушкодження. Жінка вимагає від комунального пологового закладу моральне відшкодування, еквівалентне одному мільйону гривень, інформує WestNews з посиланням на Leopolis.news.

Від 2 до 6 січня 2014 року потерпіла перебувала на стаціонарному післяпологовому лікуванні в міському комунальному клінічному пологовому будинку №1. Жінка обрала з медперсоналу ту акушер-гінеколога, яка їй приглянулася. Народження дитини очікували 19-20 січня, проте вранці 2 січня в потерпілої з’явилися періодичні болі внизу живота. Вона відразу зателефонувала до лікарки і повідомила про свій стан. Акушер-гінеколог сказала негайно їхати в пологовий будинок, куди вагітна прибула орієнтовно опівдні.

У пологовому будинку породіллю оглянула дочка обраної лікарки, яка теж там працює, і повідомила, що навколоплідні води почали відходити, і пологи можуть відбутись орієнтовно о 18:00. Пацієнтка зателефонувала до своєї лікарки і попросила прибути в медичний заклад, щоби прийняти пологи. Однак та поскаржилася на погане самопочуття, на втому після нічного чергування і сказала, що пологи прийматиме її донька. Того ж дня о 17:55 жінка народила дитину. Лікарка, яка приймала пологи, провела породіллі інструментальну ревізію стінок порожнини матки.

Через чотири дні, 6 січня, дочка акушер-гінеколога і палатна лікарка вирішили, що здоров’я породіллі та її дитини задовільне, і виписали їх додому. А вже 9 січня в жінки почалася кровотеча. Вона зателефонувала до своєї лікарки, яка сказала терміново їхати в пологовий будинок, де породілля провела на стаціонарному лікуванні 5 діб. Їй терміново провели повторну інструментальну ревізію стінок порожнини матки, переливання крові та призначили інтенсивний курс антибіотиків. А попередньо встановили діагноз – пізня післяпологова маткова кровотеча. Після повторного лікування в пологовому будинку минуло три тижні. У потерілої щовечора почала підніматися температура до 39ᵒС, а вранці спадала. Через кілька днів вона прибула в пологовий будинок, де їй зробили УЗД, загальний аналіз крові та повідомили, що треба лікувати не жіночі органи, а горло, і скерували до лікаря-отоларинголога. Проте жінка інтуїтивно відчула, що це неправильне скерування, а тому звернулася в інший лікувальний заклад – у комунальну міську клінічну лікарню швидкої медичної допомоги (ЛШМД). Там 10 лютого, а це був 36 день після виписки з пологового будинку, лікарі встановили діагноз «плацентарний поліп», а не запалення горла.

Читайте також:  Обстріли на Донбасі скоїли Росія і сепаратисти

Три тижні жінка проходила курс лікування в гінекологічному відділенні ЛШМД. Тоді ж було вирішено провести оперативне втручання – хірургічне видалення матки разом із шийкою, матковими трубами і яєчниками. Після такої операції настає гормональний збій, жінка втрачає дітородну функцію та здебільшого дістає психологічну травму.

У післяопераційному періоді в потерпілої кілька тижнів була висока температура 38-39ᵒС, внаслідок чого відбувалися численні обстеження та консультації лікарів суміжних спеціальностей, проте нічого іншого, ніж наслідки септичного стану, консиліум ЛШМД не встановив. Жінка знаїодилася між життям і смертю, проте дивом зуміла вижити. Із ЛШДМ вона виписалася фізично й морально скалічена.

У судовому засіданні, яке відбулося 12 листопада 2018 року, троє адвокатів обвинуваченого персоналу пологового будинку коментували висновки судово-медичної експертизи, хоча самих експертів ще не було опитано в залі суду. Судовий розгляд цієї справи ще не завершився. Під час засідання 12 листопада одна з обвинувачених заявила, що потерпіла сама винна у втраті статевих органів, оскільки народжувала першу дитину пізно. Якщо суд підтвердить вину акушерок, їм загрожує позбавлення волі терміном до двох років

До слова, від Міністерства охорони здоров’я міський клінічний пологовий будинок №1 отримав сертифікат зі спеціальним статусом «Лікарня, доброзичлива до дитини».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.