facebook

ІСТОРІЯ СТОЛІТЬ. ПРО ЩО МОВЧИТЬ НАШ ДЕРЖАВНИЙ СИМВОЛ І ЯКЕ ЙОГО СПРАВЖНЄ ПОХОДЖЕННЯ

Цьогоріч  виповнюється 100 років Державному гербу України, а точніше його офіційному прийняттю.

1918- го  знак із монет  часів князювання  Володимира Великого взяли за основу для створення герба та печатки Української Народної Республіки. Українська Центральна Рада вважала, що таким  чином продовжить  державницьку традицію, оскільки тризуб вважався знаком  князівської влади.

Однак історія українського герба сягає своїх глибин ще з княжого роду Рюриковичів. Вони карбували тризуб на печатках, монетах, та навіть на цеглинах, з яких будували храми та церкви. У стародавніх літописах є згадки про те, що тризуб  був на прапорах  дружинників князя Святослава.

Проте деякі науковці стверджують, що тризуб як символ  виник  на наших землях ще задовго і  до цих подій.  Археологічні знахідки свідчать, що його використовували трипільці у 4-3 ст. до н.е. А у прадавні часи тризуб був знаком родових та племінних старійшин, що проживали  на землях сучасної центральної України. Схожі знаки археологи знаходили на Поділлі та  в Ольвії ( Південна Україна).

Якщо заглянути в історію, триєдність зустрічається і в символіці інших країн. Різноманітні версії тризуба були поширені у багатьох країнах Європи та  Азії, адже він був частиною культури багатьох народів і особливе значення мав у віруваннях арійців.  Тому на деяких родових гербах їх нащадків і досі можна знайти  знаки триєдності.

З тризубом зображалися багато міфічних героїв: грецький Посейдон, римський Нептун, слов’янський Перун та інші. Тому філософи, науковці та історики по-різному  трактують цей знак.

Тризуб Володимира Великого вважався символом ідеї влади над трьома світами. Можливо і тому свого часу саме його обрали як знак УНР. Зазначимо, що тоді серед варіантів стати гербом  були ще  золотий лев (герб Галицько-Волинської держави), Архистратит Михаїл (давній герб Київської землі) та  козак із мушкетом (герб Гетьманщини). Перевагу віддали – тризубу.

Читайте також:  Сам здався: затримали винуватця смертельної аварії

Пізніше, в СРСР цей знак був заборонений. Для комуністичного режиму він вважався ознакою націоналізму. Після відновлення незалежності України 24 серпня 1991 року тризуб як малий державний герб був затверджений 19 лютого 1992-го Постановою Верховної Ради України.




Ніхто до сьогодні не може дати  точного наукового пояснення, що ж означає тризуб. Але для нашої держави, всупереч часу та історичним випробуванням, цей знак став символом, який ідентифікує українську націю на світовій арені. Ставить її як  приклад нескореності та непоборності, мужності та героїзму упродовж багатьох століть.

І, насамкінець, цікавий факт. Найбільший в Україні тризуб розташовується в Івано-Франківській області. Він був викладений з білого каменю в 1992 році на схилі гори. Під гербом викладено рік і слово “воля”. Автором цього витвору став колишній вояк УПА Анастасий Козак, який таким чином вирішив вшанувати своїх побратимів. Місце він обрав не випадково – саме тут відбувались жорстокі бої між повстанцями сотні Пилипа Орлика та більшовиками. Анастасию довелось добре попрацювати: герб достатньо великий, на нього пішло дві вантажівки каменю, який він переносив вручну в двох сумках (а на той час йому було вже 70 років). Навколо тризуба висаджені смерічки і туї, а фундамент обладнаний канавами, щоби каміння не змістилось. Сьогодні за пам’яткою доглядають місцеві школярі.

Шукайте деталі в групі Facebook