facebook

США депортували 95-річного чоловіка, родом з Прикарпаття, якого підозрюють у співпраці з нацистами

Якова Палія 15 років тому позбавили громадянства США через співпрацю із нацистами.
США депортували до Німеччини колишнього наглядача нацистського концтабору Якова Палія, який походить з України. Про це пише “Європейська правда” з посиланням на повідомлення на сайті Мін’юсту США.



Яків Палій, колишній наглядач трудового табору в окупованій Німеччиною Польщі, а після війни – мешканець Квінса, Нью-Йорк, був переданий Імміграційною та митною поліцією США Німеччині. Імміграційна та митна поліція вислала Палія на підставі відповідного ордеру міністерства юстиції від 2004 року, – йдеться у повідомленні. Сполучені Штати ніколи не будуть безпечною гаванню для тих, хто брав участь у звірствах, військових злочинах та порушеннях прав людини, – заявив генпрокурор США Джеф Сешнс.
Він наголосив, що Яків Палій брехав про своє нацистське минуле, щоб іммігрувати до США та отримати американське громадянство. Сешнс заявив, що 95-річний Палій став 67-м колишнім нацистом, висланим з США.

Яків Палій народився 1923 року на території Коломийського району Івано-Франківщини, яка тоді була у складі Польщі. Він іммігрував до США 1949 року та отримав громадянство у 1957 році.

У 2003 році стало відомо, що під час війни він служив в охороні нацистського концентраційного табору “Травники” в окупованій Польщі. Федеральний суддя США відкликав громадянство Палія, а через рік був виданий ордер на його депортацію. У 2005 році апеляція Палія на рішення суду була відхилена.

Читайте також:  Прикарпаття у вогні: горять гектари сухостою. ФОТО+ВІДЕО

Працівники Імміграційної і митної поліції США депортували 95-річного Палія з його будинку в Нью-Йорку в понеділок.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.