facebook

У Крилос повернули копію древнього Галицького Євангелія 1144 року

5 серпня, після завершення урочистої Архієрейської Літургії перед Галицькою чудотворною іконою Матері Божої у Крилосі, в Музеї «Митрополичі плати», пройшла прес-конференція Глави і Отця УГКЦ Патріарха Святослава. Тема заходу присвячена «Древньому Галицькому (Крилоському) Євангелію».



Патріарх Святослав повідомив про повернення копії Галицького Євангелія 1144 року до Крилоського музею «Митрополичі палати», наголосивши на тому, що дана подія ввійде в історію цілої України, про це “Галці” повідомила прес-служба УГКЦ Івано-Франківськ.

Крилоське Євангеліє — рукописне Євангеліє 1144 року, найдавніший з точно датованих слов’янських рукописів Євангелія-тетр (четвероєвангелія). Знаходиться в зборах Державного історичного музею.

Рукопис створено в Галицько-Волинському князівстві. На початку XIV століття, після доповнення рукопису (див. нижче) Крилоське євангеліє вкладено якимось Яковом в якийсь храм. Запис про це зберігся на ст. 111, але її початок втрачено та назва храму залишається невстановленою.

У 1576 рукопис перебувала в Успенському кафедральному соборі Крилоса (стародавнє місто Галич, в даний час село в Івано-Франківській області, Україна) про що свідчить залишений на ньому підпис єпископа Гедеона (Балабана).

У 1679 запис на аркуші 228 залишив Сучавський митрополит Досифей, що свідчить про знаходження Євангелія в Молдові. Митрополит збирався повернути Євангеліє назад в Крилос, але в невстановлений час рукопис потрапив в Москву до справщиків друкарського двору ієромонаха Тимофія і у 1699 після його смерті надійшла в бібліотеку Московського друкарського двору.

У 1786 Євангеліє за імператорським указом разом з іншими стародавніми книгами друкарського двору передано в Московську Синодальну бібліотеку.

У 1920 рукопис надійшов у відділ рукописів Державного історичного музею, де зберігається донині.

Наукове видання Євангелія виконано єпископом Амфілохієм (Сергиївським-Казанцевим).

Він підготував і видав у 1882-1883 тритомний твір: «Четвероєвангеліє Галицьке 1144 року звірення з давньослов’янськими рукописними Євангеліями XI-XVII ст. і друкованими: Острозьким 1576 р і Київським 1788 р з грецьким євангельським текстом 635 року, звірення з грецькими Четвероєвангеліями X і X-XI ст. графа Орлова-Давидова та з різночитаннями, обраними Преосвященним Порфирієм з Євангелій Публічної Бібліотеки в Санкт-Петербурзі і друкованими 1757 р виданнями Рейнекція і 1854 р видання Тішендорф».

Читайте також:  Одіозний настоятель Лаври продає свій маєток за шалені гроші, – журналіст

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.