facebook

Факт чи міф: українець українцю за кордоном вовк?

Якщо шлях за кордоном пересікається зі співвітчизником (особливо у момент коли або він, або ви переживаєте складну хвилину) зазвичай, інстинктивно сподіваєтеся чи пропонуєте підтримку. Проте так стається не завжди.

Багато українців, під час свого перебування за межами України пережили байдужість чи неприємності, спровоковані саме співвітчизниками. “Українець українцю – вовк” – періодично повторюють коментарі у соціальних мережах. На вашу думку, у цьому є частка правди? Це факт чи міф?
Ми вирішили спитати про це у наших читачів.

Правда чи стереотип?


До кого б ви звернулися за допомогою у першу чергу? Чи допомогли вам співвітчизники у скрутну хвилину? Українці у Німеччині дали різноманітні відповіді на це запитання. Хтось бачить в земляках найперших друзів, а хтось – намагається уникати їх товариства.

– Серед українців в Німеччині я знайшла в чудових друзів. У кожному народі є добрі та погані люди. Може варто перестати виділяти тільки негативні риси в своєму народі? – каже Анна.

– Я не шукаю ні товариства, ні підтримки моїх співвітчизників, тому що так підказує мій життєвий досвід. В мене кілька разів сталися неприємні ситуації з українцями, а ще більше із російськими емігрантами в Німеччині, особливо на роботі. – ділиться Марина.

– Я працюю з поляками, українцями та німцями. На жаль, не знаходжу підтримки моїх співвітчизників, вони, як тільки можуть, сіють неприємності. Простіше знайти спільну мову із чужими. – каже Оксана.

– Я прожив у Німеччині 13 років. І ніколи не мав підстав нарікати на українців. На життєвому шляху мені попадалися гарні люди, які допомагали знайти роботу і не чекали нічого на заміну. – коментує Іван.

Читайте також:  Пропонували роботу, а зробили повіями: в Іспанії на заробітках жорстоко знущались з українок

– Я не знаю, від чого залежить, але українці за кордоном відрізняються від тих, які живуть в Україні. Може здатися, що при виїзді, виявляється їх справжнє Я. Наші часто заздрісні і егоїсти. Можливо я забагато від них очікую, але так хотілося б щоб ми були дружніші – зізнається Михайло.

– За кордоном, в моєму випадку, в Німеччині, навіть «друзі», ставляться до тебе із недовірою. Звичайно, ми знайомі не так довго, як із моїми друзями в Україні, може справа саме в цьому. Мені здається, що інші громади є згуртованими. … Не виключено, що це лише моя зовнішня, поверхова оцінка – роздумує Олексій.

– За кордоном життя складніше, постійно виникають труднощі, які складно подолати без допомоги друзів. На щастя, мені завжди зустрічаються добрі люди. Якщо свій не допоможе, то хто ж тоді? – питає Микола.

Соціальний діагноз

Якщо взяти до уваги дослідження «Соціальний діагноз», що вивчає особливості суспільства, українці характеризуються низькою соціальною довірою. Рапорт минулого року показує, що українці – є індивідуалістами, які не надто добре співпрацюють у великих і малих групах. Обережність та недовіра до інших часто зростає в умовах конкуренції на зовнішньому ринку праці.

Більше посміхатися
На думку багатьох співвітчизників які проживають в Німеччині, щоб ця ситуація змінилася, перш за все, необхідно припинити скаржитися. Бути відкритішими і дружніми та слідувати золотому правилу: ставтеся до інших так, як ви б хотіли щоб ставилися до вас.

Пам’ятайте, навіть усмішка може стати підтримкою для навколишніх людей, особливо співвітчизників, …особливо за кордоном.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.