facebook

Скандал в Опришівцях: фільтрат із цистерн зливали законно

Вже близько місяця всі мешканці району Опришівці скаржаться на удушливий сморід. А вчора зупинили цистерну з якоюсь смердючою рідиною та викликали на місце події поліцію.

Про це у соцмережі розповіла Інна Хома.

Як з’ясувала Фіртка у цистернах везли фільтрат з міського сміттєзвалища, що в селі Рибне. Його мали злити у колектор на вулиці Блавацького. Як розповів Директор КП “Полігон” Юрій Мороз, у підприємства є всі необхідні документи і фільтрат вивозили цілком законно.




«В 2016 році почалося будівництво стаціонарного фільтратопроводу. Він збудований на 70 %. Замовником є УКБ, виконавцем – фірма “РОСА ІФ”. Я надсилав листа щодо будівництва і отримав відповідь, що об’єкт планують здати вже у вересні місяці. Ми провели тендер на вивезення фільтрату через систему Прозоро, з переможцем і підписали угоду. Також заключили договір із “Водоекотехпромом” на 355 тисяч гривень на утилізацію фільтрату з КП “Полігон”. Нам виділили колектор на Блавацького, у який і почали возити. Цей колектор спеціально обладнаний і закривався на колодку. Вчора мені подзвонили і сказали, що затримали цистерни. Я приїхав все пояснив, у 9 годині вечора я не міг показати документи, адже вони зберігаються в офісі»
, – пояснив очільник полігону.

Юрій Мороз наголошує, що якщо фільтрат не утилізувати, то він проникатиме у ґрунтові води і люди питимуть забруднену воду. Керівник КП “Полігон” також зізнався, що вміст фільтрату перевищує належні показники, проте полігон сплачує за невідповідність кошти.

«Возити фільтрат ми і далі будемо, бо якщо цього не робити, то завтра ці ж люди питимуть воду з фільтратом, тому його обов’язково треба відвозити у колектор. Наш полігон дуже добре обладнаний, адже його основа – семиметровий шар глини, який не дає фільтрату проникати у горизонт води. На відміну від більшості, у яких він просто йде у землю.

Ми зараз чекаємо відповідь від “Водоекотехпрому”, щоб знайти місце, де зможемо зливати фільтрат і нікому не заважати. Я розумію, що людям це не подобається. Але є речі, які ми змушені робити не залежно від того хочемо, чи ні. В мене на полігоні працює 20 осіб, які заступають на зміни по 24 години і я вже три роки директор цього підприємства, і в мене жодного разу не було алергічних захворювань чи висипів

Мешканці платять 9 гривень за свої стоки, ми ж – 26 гривень за один куб. Така різниця в 2,6 рази за те, що ми перевищуємо деякі показники норм для фільтрату. Проте хочу наголосити, що протягом попередніх 4-х років фільтрат майже по всіх показниках перевищував допустимі норми для стоків, а в цьому році невідповідність тільки по 4», – додав Юрій Мороз.

Читайте також:  Комунальники планують збудувати котельню для опалення Будинку смутку

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.