facebook

“Мене нудило, руки звела судома, вони вводили мені трубку…”: Прикордонники знущалися над жінкою через “підозру”

У соцмережах великий резонанс викликала історія, розказана в “Фейсбуці” білоруської журналісткою Нікою Кошар. Вона летіла  до Мінська дві доби з Перу із пересадкою в Амстердамі і, як пізніше з’ясувалося, на своє нещастя, через кордон з Литвою.



Дівчина ніяк не очікувала, що тут її чекає справжнісіньке пекло. Запідозривши туристку в тому, що вона нібито перевозить наркотики, прикордонники влаштували формені знущання над нею.

“Це було схоже на акт канібалізму”, – пише Ніка. Її не просто роздягли догола, але також піддали грубому огляду аж до насильницької ендоскопії.

Згідно з розповіддю Ніки, руки їй тримала сестра, а лікар вводив трубку в сантиметр завтовшки. “Він робив все дуже грубо і жорстко. Мене нудило, було важко дихати. Серце калатало, руку зсудомило. Він кілька разів сказав, щоб я (…) стримувала блювотні позиви, тому що мені ніхто нічого поганого не робить”.

При цьому поводилися з нею вкрай грубо “Мені нічого не пояснювали, говорили литовською. Просвічує все, що можна”, – пише Ніка і додає, що також їй збиралися, за словами лікаря, зробити “огляд прямої кишки і піхви” по повній”.

Коли ж ніяких наркотиків знайдено не було, поліцейські сказали Ніці: “Вибачте за тимчасові незручності, приїжджайте до нас ще”.

Ця історія обурила інтернет-користувачів і дійшла до ЗМІ. Представники білоруської преси попросили литовських прикордонників прокоментувати настільки брутальну поведінку по відношенню до туристки в аеропорту Вільнюса.

Керівник відділу зв’язку департаменту митних служб Литви Вітас Волунгевічюс заявив, що всі цю інформацію вони дізналися тільки з соцмереж, а “офіційних скарг від дівчини не надходило”.

Крім того, за його словами, які наводить білоруський портал TUT.by, “митниця має право проводити огляд, це встановлено законом”.

Читайте також:  У Польщі затримали українця, який віз незвичну контрабанду: хотів за сотні тисяч злотих продати птахів

“А вже деталі, що там було, правильно все було зроблено чи ні, з’ясовує внутрішнє розслідування”, – сказав представник литовської митниці.

На питання, що сталося, якби туристка не погодилась проходити огляд, Волунгевічюс відповів, що “тоді почалося б кримінальне переслідування”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.