facebook

11 березня – Третя неділя Великого посту – Хрестопоклонна: що варто зробити в цей день

5 березня розпочалася третя седмиця посту, найсуворішого, який готує православних віруючих до Світлої Пасхи. На цьому тижні ще однією подією буде пoминaльна субота 10 березня, під час якої кожен може помолитися за дyші пoкiйних родичів і відвідати церкву, щоб поставити свічки за yпoкій. А 11 березня православні християни відзначають Хрестопоклонну неділю. Справа в тому, що «тижнем» в старослов’янській мові називався сьомий день – неділя.

Хрестопоклонна неділя: значення свята


Третій тиждень посту, тобто третя неділя, вказує віруючим на головний символ православ’я – Святий Хрест. Кожен, хто осінять себе хресним знаменням і поклоняється святині, показує любов до Бога і дотримання Його заповідей. Подячні молитви під час Хрестопоклонної неділі дають кожному почуття впевненості і радості, допомагають подолати труднощі і утриматися від поганих вчинків.

Щорічною традицією є відвідування храмів і церков, участь в службах і вознесіння молитов Вищим Силам, які допомагають очистися від негативу, покаятися в гріхах і усвідомити важливість дотримання християнських заповідей. Прикладаючись до Хреста, кожен висловлює свою віру і налаштовується на дотримання Великого посту.

11 березня священнослужителі проводять богослужіння, а також виставляють Хрест в загальний доступ. Перед тим, як прикластися до нього, важливо усвідомити всі свої провини і гріхи, помолитися Господу для того, щоб допомогти безсмepтній душі рости в благості. Значення святині величезне, адже вона доводить перемогу Господа над самою смepтю, говорить про безсмepтя дyш.

Священнослужителі закликають віруючих відмовитися від розваг, провести третю неділю посту в покорі і читанні молитов. Тим, кому складно дотримуватися суворого посту, можна робити послаблення, проте не забувайте про щоденні молитви, які допомагають справлятися з негараздами і труднощами.

Читайте також:  Глава УГКЦ Святослав Шевчук про Різдво, Томос, єднання з ПЦУ, політиків та вiйну

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.