facebook

Вбиті в Сирії найманці були частиною гібридних збройних сил, яких підтримує РФ




Відомий журналіст, головний редактор  видання «Washington Free Beacon» Білл Гертц провів аналіз діяльності приватної військової компанія “Вагнер”, яка наразі є однією з найбільш суперечливих збройних формувань. З одного боку- приватна компанія, від якої “відхрещується” Москва, а з іншого-потужній інструмент для реалізації геополітичних інтересів Кремля за кордоном, який ніби-то не підвладний ЗС РФ.

Білл Гертц відомий тим, що 27 років працював репортером в «Washington Times», писав статті про національну безпеку, був редактором та оглядачем. Білл-автор 7 книг, 4 з яких були національними бестселерами. Його остання книга – iWar:Війна і мир в інформаційній ері, огляд форм інформаційної війни і ворогів, які ведуть таку війну. Білл має міжнародну репутацію, директор служби зовнішньої розвідки РФ, одного разу назвав його «інструментом ЦРУ», після його висвітлення інформації про російські розвідувальні операції на Балканах. Одного разу після написання колонки, яка містила критичну інформацію стосовно здійсненого ЦРУ аналізу Китаю, один із керівних офіцерів ЦРУ пригрозив запустити ракету в його стіл. Комуністичний уряд Китаю розкритикував його за звіти, в яких він висвітлив факт продажу Китаєм зброї та ракет до держав, які нівелюють міжнародні закони. Державна агенція новин «Xinhua» у 2006 році визначила Білла першим у світовому чарті «анти-китайським» експертом. Білл же стверджує, що дуже про-китайський та про-корейський, але проти комуністичного режиму. Колишній Міністр оборони Дональд Рамсфельд одного разу сказав йому: «Ти ствердлиш діри в Пентагон і висмоктуєш інформацію».

Білл Гертц повідомляє, що за даними України, приватну армію «Вагнера» фінансує та озброює російська розвідка.

Як стверджують американські та українські чиновники, десятки російських найманців, вбитих під час американського авіаудару в Сирії минулого тижня, були частиною таємної приватної військової компанії, яку підтримує Кремль.

Загиблі бойовики працювали на компанію «Вагнера», яка є частиною гібридних військ, що використовуються Москвою для здійснення засекречених військових операцій та операцій з впливу, у тому числі з залученням так званих «маленьких зелених чоловічків» – нетрадиційної військової сили без офіційних знаків розрізнення. Ці сили вперше було помічено в 2014 році, коли відбулося військове захоплення українського Криму Росією.

«Вони є приватною армією», – сказав Василь Грицак, Голова Служби безпеки України, відомої як СБУ, під час інтерв’ю.

Україна вважає, що компанію «Вагнера» було сформовано, оснащено та профінансовано російськими спецслужбами для проведення військової, терористичної та іншої злочинної діяльності в підтримку російських геополітичних інтересів.

 

У вівторок міністр оборони США Джим Меттіс, вирушаючи в Європу, повідомив репортерам, що американські удари було здійснено по силах просирійського режиму біля річки Євфрат у Сирії.

Дж. Меттіс сказав, що Центральному командуванню було повідомлено про відсутність росіян серед сил, проти яких було спрямовано удар.

«Зараз в пресі є повідомлення, втім я не маю звітів, що деякі росіяни – не солдати РФ, а російські найманці – були серед загиблих», – сказав він, не розвиваючи далі тему.

Невизнане походження таємного російського воєнізованого формування змусило Москву заперечити той факт, що росіяни були серед сил, по яким було завдано удару. Центральне командування заздалегідь повідомляє російську сторону про такі авіаудари з метою уникнення небажаних втрат.

У Москві речник російського Міністерства зовнішніх справ Марія Захарова повідомила у четвер про те, що 5 росіян було вбито під час удару
7 лютого ц.р. Згідно з виданням «Reuters», за інформацією інших ресурсів, було вбито від 80 до 300 росіян, які працювали на «Вагнера».

«BBC» повідомило, що товариші двох російських бойовиків, вбитих під час авіаудару, підтвердили факт їхньої загибелі та сказали, що вони працювали в компанії «Вагнера». Їх було встановлено як Володимир
Логінов – етнічний козак з російського західного регіону Калініград, а також Кирило Ананьєв –радикальний націоналіст з Москви.

Повідомлення з регіону свідчать про те, що приблизно 200 бойовиків було вбито в ході атаки, здійсненої у відповідь на удари просирійських бойовиків, підтримуваних президентом Сирії Башаром Асадом. Просирійські військові сили здійснили атаку по позиціях підтримуваних США Сирійських демократичних сил біля м. Куршам на сході Сирії.

Голова СБУ В. Грицак повідомив, що Служба відслідковує групу «Вагнера» з червня 2014 року, коли вперше було виявлено діяльність бойовиків в Україні.

«Коли ми почали ідентифіковувати членів цієї приватної армії, так званих «маленьких зелених чоловічків», ми зробили заяву в жовтні 2017 року, що можемо поіменно визначити біля 1500 членів цієї військової компанії».

Група також здійснювала військові операції на сході України на Донбасі.

Військові найманці добре озброєні та оснащені броньованими машинами, танками та ракетною артилерією. Вони також здійснюють розвідувальні операції.

Компанія наймає як колишніх військовослужбовців, у тому числі снайперів та спецназівців, так і осіб з кримінальним минулим.

За даними, озвученими під час брифінгу СБУ щодо компанії «Вагнера», групу очолює росіянин українського походження Дмитро Валерійович Уткін, відомий під псевдонімом «Вагнер». Уткін – колишній оперативний співробітник російського ГУ ГШ ЗС РФ.

Брифінг містить інформацію про загибель двох найманців ПВК «Вагнера» минулого року в провінції Дейр-ез-Зур під час авіаудару, що забрав щонайменше 100 життів у Сирії.

Речник Центрального командування полковник Джон Томас відмовився прокоментувати удар, але описав операцію як «тактичний бій», який містив у собі повідомлення.

«Там відбувалися ворожі дії, які вимагали відповідного самозахисту», – сказав Томас. «Ми повідомили росіян по закритій телефонній лінії. Хто стояв за цими ворожими діями є, певним чином, формальністю в цьому інциденті. Сподіваємося, що інші не зроблять такий вибір знову».

Атака американських сил, яка тривала близько трьох годин, була здійснена з використанням бомбардувальників Б-52, важкоозброєних літаків АС-130, винищувачів-бомбардувальників F-15E, бойових гелікоптерів «Apache» та БПЛА «Reaper».

З метою викриття зв’язків групи «Вагнера» з російським урядом, Служба безпеки України на своєму сайті опублікувала перехоплені телефонні розмови Уткіна з високопосадовцями російського уряду та представниками Збройних Сил РФ.warding

Також Служба отримала фотографії, на яких президент РФ Володимир Путін нагороджує представників керівної ланки групи «Вагнера», у тому числі Уткіна, медалями.

За даними України, починаючи з серпня 2015 року, компанія «Вагнера» відправила до Сирії 1350 бойовиків, до яких приєдналися 2000 бойовиків просирійського режиму. Ці підрозділи дислокуються біля провінцій Латакія та Хомс. Бойовики ПВК «Вагнера» складали основну частину просирійських сил, які захопили Пальміру весною 2016 року.

Бойовики ПВК «Вагнера» також здійснюють охорону режимних об’єктів енергетичної інфраструктури. Станом на початок 2017 року, кількість бойовиків компанії, направлених до Сирії, складала близько
5000 осіб.

Станом на січень ц.р., СБУ нарахувала 88 членів ПВК «Вагнера», які загинули у бойових діях у Сирії.

Україна вважає групу «Вагнера» терористичною організацією та активно переслідує її членів після того, як у червні 2014 року бойовики групи збили український військовий літак біля м. Луганськ, у результаті чого загинуло 49 українських військових.

Близько 60% найманців неслов’янського походження, 200 з них – серби. Серед інших членів групи – особи з Північного Кавказу, Бурятії, Удмуртії, а також росіяни з Центральної Азії. Осіб неслов’янського походження залучають так активно, щоб ускладнити встановлення приналежності найманців до представників російських воєнізованих формувань.

У результаті смертей у Сирії, а також викриття СБУ інформації щодо ПВК, російський уряд був змушений легалізувати такі збройні формування, як група «Вагнера». Необхідні для цього заходи можуть розпочатися в кінці лютого.

Україна проінформувала партнерські спецслужби стосовно найманців, які можуть залучатися для здійснення військових операцій у Європі та Сполучених Штатах.

«Ми впевнені, що, якщо в третіх країнах у Європі чи будь-де будуть відбуватися певні провокаційні дії, якщо буде вестись непроголошена війна, ці «зелені чоловічки» братимуть у ній участь», – сказав В. Грицак.

«Вони можуть з’явитися у будь-якій країні, навіть у Сполучених Штатах, та зробити щось, саме тому ми переконані у необхідності поділитися цією інформацією».

Джерело: http://inozmi.info

Читайте також:  Обрізка яблунь восени: поради, як і коли правильно обрізати

Шукайте деталі в групі Facebook