facebook

Серед нових випадків ВІЛ у Франківську половина – у підлітків

Медики, освітяни та представники Церкви в Івано-Франківську поінформували про ситуацію з поширенням ВІЛ-інфекції та захворюванням на СНІД.

В Івано-Франківському обласному дерматологічному диспансері відбулася прес-конференція, на якій констатували, що інфікування ВІЛ стрімко поширюється у середовищі підлітків та молоді. 75% випадків зараження – статевим шляхом.

“Основний шлях зараження ВІЛ-інфекцією – статевий, – повідомила головний лікар дерматологічного диспансеру Іванна Цідило. – Все частіше трапляються випадки, коли до нас звертаються діти 14-16 років і у них виявляють ВІЛ”.


У диспансері обстеження на ВІЛ-інфекцію є анонімним і безкоштовним. Іванна Цідило, втім, зауважує, що лікарі рекомендують це обстеження як додаткове пацієнтам із хронічними захворюваннями шкіри, зокрема при піодермії, грибкових ураженнях, герпесі. А також при захворюваннях, що передаються статевим шляхом.

Якщо порівняти з ситуацією десятирічної давності, розповіла заступник головного лікаря ОКЛ, інфекціоніст Наталія Дюміна, змінився шлях поширення вірусу імунодефіциту людини. Якщо раніше інфекція циркулювала в середовищі 25-40-річних і передавалася здебільшого через кров ін’єкційним шляхом, то тепер дві третини інфікованих отримують її під час сексуальних стосунків. СНІДом, а це термінальна, тобто смертельна стадія ВІЛ, тепер хворіють значно молодші.

“Лякає, що трапляється багато випадків ВІЛ серед підлітків і молоді 15-17 років, – додає Наталія Дюміна. – Це пов’язано із тим, що тепер молодь дуже рано починає статеве життя. Сексуальні контакти незахищені. Поширення доступних неін’єкційних наркотиків знімає бар’єри в стосунках. Плюс дуже низька поінформованість дітей про загрозу і низький рівень настороженості батьків. Все сприяє тому, що останнім часом інфікування ВІЛ серед молоді зростає в геометричній прогресії. 50% нових виявлених випадків маємо у стадії СНІДу, коли вже є виразні і тяжкі симптоми захворювання”.

Зараз хворіють на СНІД 412 прикарпатців, серед них 40 – діти до 14 років, народжені ВІЛ-позитивними матерями. Понад тисяча – ВІЛ-інфіковані.

Читайте також:  Збив трьох дітей, розвернувся і просто поїхав: моторошна ДТП сколихнула Україну. Гірше звіра

У Франківську минулого року виявили 10 людей із ВІЛ, цього року 8. Обстеження пройшли близько 2 тисяч франківців.

Це дуже мало, вважають медики. Інфекціоніст наголошує, що батьки мали би бути в першу чергу зацікавлені переконатися, що вони і їхні діти здорові. Адже ВІЛ перетворюється на СНІД безсимптомно, тоді як діагностована на ранніх стадіях та відповідно лікована інфекція може не стати смертельною хворобою. У багатьох випадках терапія робить безпечним секс. Наталія Дюміна пояснює, що у подружжі хтось один може бути інфікований ВІЛ, а інший може не заразитися.

“При традиційному сексі ступінь передачі інфекції мінімальна, якщо немає внутрішніх мікротравм. Як правило, хворіють чоловіки, які мають стосунки з чоловіками, та ті, хто практикує “некласичні” статеві стосунки”, – зауважує лікар.

Церква відчуває відповідальність за ситуацію, повідомив голова комісії з душпастирства охорони здоров’я Івано-Франківської архієпархії УГКЦ Руслан П’яста. Відтак готує священиків бути не лише сповідниками, а  й порадниками – щоби могли у потрібних випадках скерувати людину на обстеження чи консультацію лікаря. Разом із тим священики мають готувати молодих людей до загроз і відповідальності за своє життя.

Окрім просвіти, священики здійснюють духовний супровід інфікованих і хворих.

“Церква вважає, що найкраще в цій ситуації був би гідний приклад поводження батьків для своїх дітей. Щоб у родині повернулися до реалізації гідного способу життя і виховували толерантне ставлення до ВІЛ-інфікованих”, – підсумовує Руслан П’яста.

Наразі медицина відмовилася послуговуватися зворотом “чума ХХ століття” стосовно ВІЛ та СНІД. Зараз уважається, що це хронічне захворювання, яке може завершитися смертю, коли виявлене занадто пізно.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.