facebook

Велика втрата: у Франківську помер відомий історик та викладач

25 жовтня на 85-му році життя відійшов у вічність доктор історичних наук, професор кафедри історії слов’ян факультету історії, політології і міжнародних відносин ПНУ ім. В. Стефаника, почесний професор університету, заслужений працівник освіти України, відмінник освіти України, ветеран праці ФЕДОРЧАК  ПЕТРО  СТЕПАНОВИЧ.



Про це повідомляє прес-служба університету, передає WestNews.

Панахида відбудеться 25 жовтня о 19:00 год. в Будинку Скорботи за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Ребета, 3. Похорон відбудеться 26 жовтня о 11:00 год. в Будинку Скорботи за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Ребета 3 (виїзд автобуса з двору університету о 10:30 год.). Церемонія поховання відбудеться в Дем’яновому Лазі.

До слова,  Петро Степанович Федорчак народився 22 серпня 1933 р. у с. Росохач Городенківського району. Закінчив Росохацьку семирічну школу (1947 p.), Коломийське педагогічне училище (1951 p.), історичний відділ історико-філологічного факультету Станіславського педагогічного інституту, отримав диплом з відзнакою. З 1955 до 1960 p. був учителем історії та географії у школах м. Станіслава, працював на громадській роботі. У 1960 – 1963 pp. навчався в аспірантурі Київського університету імені Тараса Шевченка, де достроково захистив кандидатську дисертацію з історії західних областей України.

З 1963 р. працював у Івано-Франківському педагогічному інституті, який у 1992 р. був реорганізований у Прикарпатський університет. Викладаючи історичні дисципліни, обіймав посади старшого викладача та доцента історичного факультету, з 1972 р. до 2006 р. завідував кафедрою історії. У 1976 р. Петро Степанович Федорчак першим з випускників історичного факультету захистив докторську дисертацію з проблем політичної історії України; з 1966 р. – доцент; з 1978 р. – професор.

У 1982 – 1993 pp. Петро Степанович Федорчак в інституті, а згодом в університеті, був проректором з наукової роботи. Доклав великі зусилля щодо організації й координації наукових досліджень, створення аспірантури, ініціював проведення багатьох наукових конференцій, формування науково-технічної ради, яка працювала під його керівництвом, сприяв встановленню творчих зв’язків з ВНЗ і науковими установами України і зарубіжжя.

Читайте також:  Помер викладач Прикарпатського університету

У 1993 – 2006 pp. очолював кафедру історії слов’ян, яку спрямовував на опанування нових технологій викладання слов’янознавчих курсів. Ініціював створення при кафедрі аспірантури, підготував 6 кандидатів наук, які є основою її колективу. Він був членом спеціалізованої вченої ради для захисту докторських і кандидатських дисертацій з історії України та етнології, а також неодноразово виступав опонентом для захисту дисертацій в інших спеціалізованих вчених радах.

Петро Степанович Федорчак – відомий вчений-історик, автор виданих в Україні та зарубіжжі близько 160 публікацій (монографій, навчальних посібників та наукових статей) з історії України і зарубіжних слов’ян, міжслов’янських етнополітичних та культурних взаємин, державотворчих процесів та зовнішньої політики слов’янських держав, історичного краєзнавства, науково-методичного забезпечення навчального процесу у ВНЗ України. Здійснював керівництво науковими колективами по виконанню чотирьох держбюджетних тем з етнополітичного та соціально-економічного розвитку слов’ян. Упродовж 34 років був членом Вченої ради Педагогічного інституту та Університету, членом Ради Інституту історії і політології. Він також входив до редакційної колегії “Вісника Прикарпатського університету. Серія “Історія”, редакційної ради наукового і культурно-просвітницького краєзнавчого часопису “Галичина”. Нагороджений званнями «Відмінник народної освіти» (1977 р.), “Відмінник освіти України” (2000 р.),  удостоєний низки урядових нагород, почесний професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.