facebook

Відновити собор та славу: Посадовці мізкували над майбутнім Давнього Галича

Сьогодні, 12 вересня в національному заповіднику “Давній Галич” відбулось виїзне засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування. Засідання присвятили відновлення та збереження пам’яток Давнього Галича.

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич зауважив, що про відбудову Давнього Галича мова йде всі роки незалежності. Та наразі далі розмов справа не йшла. Тож потрібно нарешті зрушити справу з місця.

“Мало яка область в Україні може похвалитись такою туристичною родзинкою як Давній Галич. Окрім того, відбудова Галича важлива для всієї України, аби відновити ту духовну, історичну вісь між Києвом та Галичем. Звичайно, відновити повністю давнє місто не вийде. Але реставрувати те, що ще маємо, нагадати про його славу та спонукати людей їхати сюди ми повинні”, – зазначив Олександр Сич.

На думку голови облради, першочерговим завданням є прийняття “Програми відновлення та збереження пам’яток Давнього Галича”. Адже обласна рада може виділити кошти з бюджету тільки за цільовим призначенням. Тож якщо програму не приймуть до кінця року, то і кошти не зможуть закласти на 2018.

Слід зауважити, в Івано-Франківській ОДА ще з минулого року працюють над цією програмою. Заступник голови ОДА Ігор Пасічняк пояснює, що така затримка виникла через ідею відновлення Успенського собору. Зараз від нього є тільки фундамент. Науковці бідкаються, що раніше ніхто не вивчав, який вигляд мав купол собору у давнину, тож і до проекту ще далеко. Втім, ідея є, тож чиновники мізкують, чи варто вписувати її у програму.

Натомість гендиректор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Костишин нагадав, що нещодавно в Галичі відбулися важливі зустрічі прикарпатських посадовців з представниками Мінкульту.

«У таких зустрічах є позитивне, раціональне зерно, яке дасть поштовх розвиватися, йти далі. Міністерство культури готове профінансувати в наступному році наукові дослідження і реставрацію об’єктів культурної спадщини Давнього Галича», – зазначив очільник заповідника.

Читайте також:  У самому центрі Франківська «тріщить» фундамент пам’ятки архітектури

Він також наголосив, що фундамент Успенського собору є пам’яткою національного значення і повинен бути збережений. Також Костишин попросив підтримки в облради щодо фінансування реставрації Митрополичих палат та інформаційної діяльності заповідника.

Наостанок Консультативна рада вирішила рекомендувати ОДА подати програму до кінця року та зробити звернення до сусідніх областей Галицького-Волинського регіону щодо відновлення Давнього Галича. Також посадовці побували на екскурсії у Національному заповіднику.



Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.