facebook

Затвердили інноваційні ліки, які лікують від раку: вартість вражаюча

Регулюючі органи США схвалили революційну терапію від фармацевтичного гіганта Novartis AG, яка модифікує клітини імунної системи організму і змушує їх лікувати пацієнтів зі смертельним раком крові.


Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських препаратів США (FDA) схвалило новий курс лікування раку, при якому використовуються генетично модифіковані клітини крові самого пацієнта.

Технологія, відома як терапія CAR-T, є першим з кількох подібних продуктів, що знаходяться в процесі розробки або аналізу. Вони активізують імунну систему пацієнта з тим, щоб та активно знищувала ракові клітини.

Представники FDA назвали це історичним моментом і додали, що медицина виходить на новий рівень. Вартість курсу лікування, що надається компанією Novartis – 475 тисяч доларів.

Подібні «живі ліки» створюються індивідуально для кожного пацієнта за допомогою вилучення клітин імунної системи з крові пацієнта. Потім ці клітини – T-лімфоцити – генетично перепрограмують на те, щоб вони знаходили і знищували ракові клітини.

Після цього модифіковані лімфоцити повертають в тіло пацієнта, де їх число збільшується кожен раз, коли вони стикаються з раковими клітинами.



Представник американського регулятора Скотт Готтліб заявив:

Маючи можливість перепрограмувати клітини самого пацієнта на боротьбу зі смертельним раком, ми виходимо на новий рівень медичних інновацій. Нові технології, такі як генна та клітинна терапії, потенційно можуть докорінно змінити медицину і наблизити переломний момент в нашій здатності лікувати і навіть повністю зцілювати багато безнадійних захворювань.

Препарат під назвою «Кімрайа» діє проти гострого лімфобластного лейкозу. Перший пацієнт, на якому був випробуваний метод, був на волосині від смерті, але зараз вже п’ять років як здоровий!

З 63 пацієнтів, які пройшли курс CAR-T, 83% досягли стадії повної ремісії протягом трьох місяців. Вчені поки збирають дані про довгостроковий вплив нової терапії.

Читайте також:  Прикарпатець Микола Остап'юк потребує допомоги небайдужих у боротьбі з важкою хворобою (фото+реквізити)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.