facebook

Франківські лікарі дивом врятували пацієнтку від інфаркту. ФОТО

У Центрі рентгенендоваскулярної діагностики та лікування Івано-Франківської обласної клінічної лікарні успішно провели вкрай складну операцію не серці. Відновили кровотік ураженими атеросклерозом судинами органу.

Операція унікальна, адже вкрай важко відновлювати звуження, спричинені хронічними процесами. Успіх операції часто залежить і від досвіду лікаря, і – від наявного у медичному закладі обладнання, інформує прес-служба Івано-Франківської ОДА. Операцію провів кардіолог Юрій Курилець, у співпраці з операційною медичною сестрою Галиною Дзвонкою та анестезіологом Юрієм Ткачуком.

Юрій Курилець розповідає, що гілка прооперованих судин живить найважливішу ділянку серцевого м’язу, яка відповідає за велике коло кровообігу. Судини закупорюють так звані атеросклеротичні бляшки, фактично, холестеринові відкладення.

Від обширного інфаркту міокарда пацієнтку врятували перетоки із інших судин.

«Оскільки жінка хворіє супутніми захворюваннями нирок, хронічною недугою опорно-рухового апарату, був обмежений руховий режим, саме тому не мала типових скарг із боку серця, – констатує Юрій Курилець. – Та все ж у пацієнтки відбувалися зміни, які відповідали недостатності кровопостачання серцевого м’язу і консультуючим лікарем-кардіологом було запропонованодіагностичну процедуру, що дозволяє оцінити стан судин серця у вигляді коронарографії. Це дало змогу повністю оцінити патологію кровопостачання серця і обрати оптимальний метод лікування».


Оперативне втручання провели у плановому режимі, і мінімізувало розвиток інфаркту міокарда. Відразу зникли больові симптоми. Після операції пацієнтка пройшла повний курс лікування у медичному закладі. Нині – виписала, і продовжує лікування амбулаторно.

Читайте також:  Страшні дані: за рік 18 дітей з Донбасу намагалися вчинити самогубство

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.