facebook

Як дружина Арсена Авакова наживається на українцях. Стало відомо про її причетність до “афери століття”

Держприкордонслужби Петро Цигикал озвучити плани щодо виділення на проект «Стіна» ще 500 млн грн, як НАБУ і САП завдали нищівного удару по самим прикордонникам і підрядникам, які виконували проект. Затримано сім осіб, підозрюваних у розкраданні майже 17 млн грн (з них четверо — прикордонники), передає Корупція.Інфо.

 

Але, за даними співрозмовників «Вістей», досліджували «Стіну», в реальності обсяг розкрадань в рази більше — мова про зникнення мінімум 70 млн грн. А саме загородження, на яке пішли мільйони, являє собою сітку, не здатну зупинити скільки-небудь серйозний наступ. Місцеві кажуть: подекуди її вже подрыли кабани.

Підставні на марші

НАБУ веде справу весь 2016 рік, звертаючись до судів найближчих до кордону областей. За минулий і позаминулий роки на «Стіну» прикордонникам виділяли 600 млн грн, головний розпорядник — «1-й Окремий відділ капбудівництва» (розподілив 325 млн). Без тендерів, прямими договорами. Приклад — фірма «Констракшн Груп», яка отримала 58 млн, зобов’язалася побудувати опорний пункт на 120 чол. (виділили 11 млн). Детективи НАБУ позначили в матеріалах справи: прикордонники та підрядники підробили акти виконаних робіт і просто вкрали 11 млн. «Зараз затримані три людини, вони працювали на посадах в хозсекторе і причетні до процесу будівництва. Але саме затримання ніяк не впливає на необхідність реалізації проекту», — підтвердив «Вістям» прес-секретар Держприкордонслужби Олег Слободян.
«Більшість з 11 підприємств-підрядників (отримали від 1 до 60 млн грн. — Авт.) — харківські, оформлені на підставних осіб», — сказав «Вістям» юрист громадської організації «Громекс» Павло Калінніков.

Очевидно, що координували їх «зверху», може, в Кабміні». Громадські діячі з Харківського антикорупційного центру розповіли нам, що цей підрядник у зв’язці з «Скорпіон-РП» мають відношення до дружини глави МВС юрист Павло Калінніков

Читайте також:  Українцям даватимуть до 100 тис. грн на відкриття бізнесу: хто може розраховувати на допомогу

«Зв’язок з Інною Авакової простежується через ланцюжок директорів і засновників фірм-прокладок, — говорить експерт організації Євген Лисичкін. — «Констракшн Груп» — сімейна фірма екс-прокурора Харківської області Василя Синчука, а «Скорпіон» — фірма сім’ї Кухарів (Василь Кухар — колишній голова Харківського апеляційного суду). Через керівника фірми вони пов’язані з нардепом Дмитром Шенцевим. Сінчук і Кухар — близькі бізнес-партнери корпорації Інни Авакової «Інвестор», у них є ряд спільних проектів, які веде один менеджер».

 

Показовий і епізод з купівлею бронемашин-амфібій «Тритон» на заводі «Ленкузня» (їм опосередковано володіє Петро Порошенко). «Тритони», розроблені в 2015-му (вже в листопаді були укладені договори на постачання 4 шт. прикордонникам «вагою» в 59,5 млн), озброюють кулеметом, гранатометом і системою запуску димових гранат. Але після аудиту з’ясувалося: «Купили недосконалу техніку, яка не могла виконувати функції та використовуватися для охорони кордону». Закуплені «Тритони» досі досліджують. «Я бачив цю техніку на кордоні. Вона має бойову навантаження, і не ясно, що в ній не сподобалося: орати поле на ній не можна, а ось відбивати агресію — цілком», — сказав Слободян.

Чи будуть переносити «Стіну»

Сама «Стіна», за словами прикордонників, зараз побудована на 15% — на цей рік заплановано початок робіт в Луганській області. В ідеалі це — рів з насипом, контрольно-слідовою смугою, рокадной дорогий (для тих самих «Тритонів») і, власне, стіна з колючим дротом і камерами. Також будуються вишки і командні пункти. «У нас поряд з Козачою Лопанню оформлений «зразково-показовий» ділянка — сюди везуть депутатів і журналістів. Зняли питання з контрабандою (раніше тягнули сало і м’ясо) і нелегалами. А якщо пройтися трохи в сторону Золочева — немає вже ні рову, ні паркану: проїжджай, хто хоче, — розповів «Вістям» голова смт Козача Лопань в Харківській області В’ячеслав Задоренко. — Та й у нас сітка не в кращому вигляді, подекуди її продірявили і подрыли кабани».

Читайте також:  В Україні в терміналах ввели нові обмеження на готівку: на яку суму можна поповнити картку

Незважаючи на те, що екс-прем’єр Арсеній Яценюк, рекламуючи проект, запевняв, що «Стіна» зможе зупинити наступ будь-якого ворога, але військові експерти вважають інакше. «Те, що будується, і не повинно затримувати важку гусеничну техніку, танки. Проект створювався для захисту кордону від нелегалів, — розповів нам військовий експерт Олег Жданов. — Зараз аналогічний будують Норвегія і Фінляндія на кордоні з РФ. Фортифікаційні стіни — рідкість, такі будують Ізраїль на кордоні з Палестиною і Туреччина — з Сирією, останню, довжиною 700 км, турки вигнали за 1,5 року, це півметровий бетонний вал висотою 4 метри з кулеметами нагорі».

Цікавий і юридичний аспект будівництва. Україна і РФ так і не провели демаркацію кордону. Відповідно, коли процес буде запущений, «Стіну», ймовірно, доведеться переносити. «РФ затягувала процес, і наше рішення в умовах конфлікту було єдино правильним. А ось до реалізації — питання: «Стіна» виглядає, як розпил грошей, і, боюся, навіть після чергових виборів у 2019 році переносити буде нічого», — вважає експерт-міжнародник Максим Ялі.

«За «Стіною» тепер будуть стежити США»

Політичний аспект атаки НАБУ і САП на Держприкордонслужбу може полягати в зміні «акціонерів» проекту «Стіна». Справа в тому, що 25 липня змінився глава служби. Замість генерала Віктора Назаренка, який прийшов в 2014-му і лояльного до НФ в особі Арсена Авакова та Олександра Турчинова, прийшов генерал-лейтенант Петро Цигикал — до речі, харків’янин. Його вважають ставлеником БПП на посаді. «Заміна пройшла «у зв’язку з погіршився стан здоров’я» — в перекладі з чиновницької мови це означає, що Назаренко просто усунули», — сказав «Вістям» джерело в прикордонній службі.
«Контроль перейшов на Банкову, але обшуки НАБУ — сигнал від американців про те, що за «Стіною» тепер пильно стежать, — вважає политаналитик Дмитро Корнійчук. — Трамп таким чином максимально послаблює Петра Порошенка, щоб зробити слухняним і в перспективі не дозволити стати президентом в 2019-му».

Читайте також:  Адміністрація Трампа не пробачить Пашинському знищення американського інвестора

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.