facebook

У восьми дитячих школах та садках на Прикарпатті – висока радіація(перелік)

У восьми навчальних та навчально-виховних закладах Івано-Франківської області фахівці зафіксували перевищений рівень радіації.

Про це йдеться на сайті ДУ “Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України”, пише WestNews. Центр проводить моніторингові вимірювання радону-222 та потужності еквівалентної дози зовнішнього гама-випромінювання (ПЕД) у дитячих закладах контрольних районів Івано-Франківської області.

Такі роботи проводять на виконання наказу ДУ “Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України” від 29.05.2017 р.№ 49. Вимірювання робили професійним радон-монітором, дозиметром-радіометром МКС-05 “Терра“ та дозиметром ДРГ-01.

У червні фахівці Богородчанської міжрайонної філії виконали вимірювання в приміщеннях 10 дитячих закладів Богородчанського і Тисменицького районів. Перевищення рівнів по радону і ПЕД не виявлено.

У липні фахівці Снятинської міжрайонної філії зробили виміри вмісту радону та ПЕД у 20 дитячих закладах Снятинського і Городенківського районів.

У восьми закладах рівні дій по вмісту радону (50 Бк/м3) перевищені і становлять:

– гімназія ім. А. Крушельницького м. Городенка – 177 Бк/м³;

– ЗОНЗ I-III ст. м. Городенка -86 Бк/м³;

– ЗОНЗ I-III ст. №1 м. Снятин – 175 Бк/м³;

– ДНЗ “Веселка” с. Стецева – 87 Бк/м³;

– ЗОНЗ I-II ст. с. Потічок – 99,6 Бк/м³;

– ЗОНЗ I-III ст. с. Підвисоке – 113,2 Бк/м³;

– ДНЗ “ Пролісок” с. Підвисоке – 129 Бк/м³;

– НВК с. Русів – 62 Бк/м³.

Рівні ПЕД в цих установах в межах 12-15 мкР/год, що відповідає фоновим значенням.

Керівництву освітніх закладів, де зафіксовано перевищення рівнів дій по вмісту радону, рекомендовано вжити наступні протирадонові заходи:

– ущільнити підлогу;

– усунути щілини навколо труб обслуговування;

– передбачити вентилювання від підлогового простору;

– проводити регулярні провітрювання кімнат.

Читайте також:  Стало відомо, коли і як у школах Франківська проведуть останній дзвоник

Після виконання протирадонових заходів вимірювання радону буде проведено повторно. З результатами можна ознайомитися на мапі нагляду за посиланням http://map.ses.if.ua/tab_10#hide

У серпні будуть проведені моніторингові вимірювання в Рогатинському і Галицькому районах. Результати досліджень у закладах освіти та ДНЗ цих районів будуть оприлюднені після закінчення моніторингу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.