facebook

У Чехії не вистачає іноземних працівників: працедавці готові повністю забезпечувати робітників

Через гостру нестачу робочої сили, чеські роботодавці готові наймати іноземних працівників, незважаючи на додаткові витрати (проїзд, проживання та навчання працівників).

В останні роки в Чехії особливо гостро стоїть питання дефіциту робочої сили. В кінці червня 2017 року рівень безробіття в Чехії склав всього 4% (трохи менше 300 000 чоловік). Це найнижчий показник за останні 19 років. Число вакансій постійно зростає. І Чехія намагається знайти вихід з ситуації, що склалася за допомогою програм з працевлаштування іноземних працівників.

Чеські компанії готові наймати іноземних працівників, незважаючи на додаткові витрати (проїзд, проживання та навчання працівників). Найбільший попит в Чехії на платників, столярів, водіїв і складських працівників.

На даний момент в Чехії існує спеціальна програма для роботодавців щодо залучення українських працівників, завдяки якій на чеський ринок праці прибуло більше 6 000 працівників з України. Однак в чеських компаніях як і раніше вакантні більше 180 000 робочих місць.

Представники торгово-промислової палати пропонують залучити працівників з інших країн, наприклад, з Сербії. За словами Мирослава Маулбока, члена наглядової ради Торгово-промислової палати, «до недавнього часу в Сербії успішно функціонувала автомобільна промисловість, від якої залишилися 30 000 кваліфікованих співробітників. Їх знання можуть принести користь чеським компаніям ». Сьогодні чеський уряд реалізує проект по набору працівників з України, розпочатий 1 рік тому. Завдяки проекту, процедура обробки запитів на співробітників з України проходить швидше і простіше.

За запрошення іноземців, а особливо українців, на роботу в Чехію висловлюється також Міністерство сільського господарства, яке б’є на сполох, заявляючи, що сьогодні число працівників в чеському сільському господарстві впало до історичного мінімуму. Торгово-промислова палата вважає надуманими претензії чеських профспілок, які стверджують, що іноземці забирають робочі місця у чехів.

Читайте також:  Зарплату бюджетникам в "ЛНР" присилають "гуманітаркою" з Росії

На думку представників плати, іноземці готові працювати за більш низьку оплату праці, на яку чехи не згодні. Крім того, відповідно до законодавства Чехії виникла вакансію спочатку виставляють на біржі праці і тільки, якщо ніхто з громадян Чехії не відгукується на неї, її пропонують іноземним працівникам.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.