facebook

“Поліклініка без черг”: в українців з’явилась можливість записатися до лікаря через смартфон

Записатися можна через смартфон, а лікарі кажуть, що черг стало менше

Записатися на прийом до лікаря тепер можна по телефону або через додаток. Фото: itc.ua
У шести областях країни українцям більше немає потреби стояти біля лікарняних реєстратур – днями робота медичної інформаційної системи “Поліклініка без черг” поширилася на Київську, Дніпропетровську, Черкаську, Житомирську, Миколаївську і Сумську області. Ми з’ясували, в чому її перевага, і які регіони будуть наступними.
ЗАПИС. Пілотний проект програми стартував ще в серпні минулого року, коли до неї підключилися дві київські лікарні. Сама система складається з електронного реєстру, до якого мають доступ лікарі і пацієнти. Записатися до лікарів можна трьома способами: через сайт, додаток і інфомат у самих поліклініках.
Прямо на сайті “Поліклініки без кордонів” будь-яка людина може вибрати розділ “Записатися до лікаря” і ввести особистий номер телефону. Автоматична система передзвонює пацієнтові і просить його підтвердити реєстрацію, натиснувши кнопку на телефоні. Після цього на сайті потрібно ввести персональні дані (ім’я, прізвище, стать і дату народження), дати згоду на обробку відомостей і вибрати будь-якого терапевта або сімейного лікаря, навіть не в своєму місті, день і час прийому.

Можна обійтися і без зворотного дзвінка – вже є спеціальний додаток для смартфонів. Він безкоштовний. За день або два до зустрічі з лікарем система нагадає людині повідомленням на телефон або електронну пошту.
Творці “Поліклінік без кордонів” встановили в лікарнях спеціальні інфомати (схожі на автомати для поповнення рахунку) – там теж можна записатися на прийом, отримавши спеціальний талон. Один з керівників проекту Артур Верба розповів нам, що гроші на інфомати виділяють або самі лікарні, або керівництво проекту просить допомоги у компаній, що займаються установкою цього устаткування. У цих випадках в Інфомат можна не тільки записатися до лікаря, але поповнити рахунок і навіть заплатити за “комуналку”.
Окремо варто сказати про те, що система дозволяє бачити реєстратурі, які годині у лікаря вільні, які зайняті, і планувати його роботу. Крім того, пацієнтам не потрібно більше стояти в черзі за своєю карткою – її лікарю віднесуть медсестри завчасно.
Нарешті, направлення до більш профільних фахівців (стоматолог, алерголог, невропатолог) також будуть відображатися в особистому кабінеті пацієнта, і записатися до нього можна буде так само. В системі вже зареєструвалися 16 тисяч українців. У МОЗ результати її роботи поки не коментують, але під час старту обіцяли в разі успіху впроваджувати новинку по всій країні.



ПЛАНИ І ЛІКАРІ
. Верба зазначає, що в подальшому мережа лікарень, доступних в програмі, буде тільки зростати. “Обов’язково будуть і далі задіяні Черкаська, Житомирська, Сумська області. У планах – запровадити послугу в лікарнях Чернігівщини, а нашим наступним кроком вже скоро може стати Одеська область і найближчі до неї регіони. Ще з цілою низкою областей ми зараз ведемо переговори”, – розповів він, додавши, що основна мета – задіяти лікарні по всій країні.
Верба зізнається, що далеко не у всіх поліклініках ініціативу беруть доброзичливо. За його словами, були випадки, коли співробітники спочатку активно виступали проти системи, посилаючись на те, що часу освоювати її у них немає, а деякі навіть йшли: “Тут дуже важлива воля керівництва. Але ми спостерігаємо, що користувачі нашої програми в більшості своїй готові освоювати нове “.
Терапевт лікарні в Дніпрі Вероніка Куліб зізнається: з новими технологіями у неї через вік виникають складності, і з самою системою вона ще не до кінця розібралася, але новинці рада.
“До нас навіть приїжджали хлопці з цієї програми і розповідали, як все влаштовано, вчили працювати з цією базою наших медсестер. Ми і зараз іноді до них звертаємося по телефону за якимись роз’ясненнями. Точно можу сказати одне – черги стали коротшими. Молодь взагалі якось через телефони це робить, я там нічого не розумію, а для літніх людей біля терміналу чергують медсестри і розповідають, як через них записатися до лікаря “, – говорить лікар.

Читайте також:  На Львівщині 10-річний хлопчик отримав термічні опіки обличчя

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.