facebook

Чим годують солдатів НАТО на Яворівському полігоні. ВІДЕО

У центральному містечку Яворівського полігону організована їдальня для американських, канадських і українських військовослужбовців ‒ як для офіцерів-інструкторів українських військовослужбовців, так і для солдатів, учасників міжнародних навчань.

Готує та обслуговує одна українська команда з 35 осіб, повідомляє «Радіо Свобода».

Так українські бійці дізнаються, якою має бути їжа в армії і бачать суттєву різницю у ставленні кожної держави до своїх військових.

Меню складається з десятків найменувань страв: суп-пюре з брокколі, чебурек з сиром, лосось на пару, м’ясний стейк, рис з овочами, печена картопля, три види салатів, а ще окремо ‒ нарізка овочів, соуси, випічка, в тому числі кілька видів солодкого, фрукти, соки, вода, кава, чай, вершки, морозиво. Щодня нове меню і вимога ‒ два гарніру.

Канадський уряд виділяє на харчування військовослужбовців на Яворівському полігоні 425 гривень в день, а на українців, які беруть участь у міжнародних навчаннях, 360 гривень, решту доплачує українська сторона.

У меню американських і канадських військових ‒ понад 600 найменувань продуктів. Є, зокрема, морепродукти, десятки видів сирів.

Це навіть не порівняти, як годують військових НАТО і українських військовослужбовців, визнаються українці. Розповідають, що у зоні бойових дій готували самі, мали різні продукти, тому що допомагали волонтери, тому там харчувалися смачно, а от у військових частинах їжа жахлива ‒ некалорійна, несмачна, неякісна.

Український уряд виділяє на харчування звичайного контрактника і строковика 71 гривню в день. Страви готують з 30 найменувань продуктів. В їдальні для українських військових на Яворівському полігоні ‒ гороховий суп, гречка з котлетою, мариновані огірки, хліб, сало. Одні дякують кухарів, інші ‒ нарікають, що в супі хрящі, а не м’ясо, що немає ні овочів, ні фруктів. Військовослужбовці приносять з собою куплені на гроші овочі і воду.

Читайте також:  Як і де готують їжу для пасажирів літаків: вражаючі факти

Заступник начальника тилу Національної академії сухопутних військ імені Сагайдачного Олександр Мельничук перераховує продукти, з яких готують для українських військових.



«Два види хліба, чорний, білий, булочка, крупи, макаронні вироби, мед, цукор, сіль, чай, спеції, картопля, овочі, м’ясо, риба, жири тваринні, масло, сухофрукти. Грами розписані на одну людину. Але овочів, фруктів, таких вітамінів в цьому списку немає. Ми працюємо над тим, щоб Україна хоча б наближено перейшла до такої системи живлення, як в армії НАТО. Вже є створений каталог з продовольством спільно з волонтерами. Там близько тисячі найменувань продуктів. Але їх без сучасного технологічного обладнання не приготуєш якісно», ‒ говорить Олександр Мельничук.

До кінця цього року Міноборони обіцяє змінити харчування за новою системою в 20% військових частин, тобто у кожної п’ятої. Це дасть можливість готувати їжу військовим з більш ніж 350 продуктів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.