facebook

Медики обласної дитячої лікарні звинувачують Миколу Стовбана у бездіяльності (відео)

Сьогодні, 3 липня, в Івано-Франківську відбулася прес-конференція головного дитячого лікаря, заввіділення хірургії Михайла Глаговича та дитячого уролога Богдана Зіняка щодо проблем матеріально-технічної бази в ОДКЛ.


За словами Михайла Глаговича, подання та прохання медиків на рахунок покращення матеріально-технічної бази відділень завершуються практично нічим.

“Нам приходиться купувати собі інструменти самостійно. В лютому у нас відбувалась медична нарада, на якій від першого заступника Миколи Стовбана надійшли звинувачення в бік хірургічного відділення та ОДКЛ. Я звернувся у департамент охорони здоров’я на що відповідь не прийшла, тоді ми звернулися до суду. Суд триває уже 5 місяців, проте засідання щоразу переносяться”, – розповів М.Глагович.

За словами Глаговича, судове звернення стосується вибачень від представника департаменту та виконання належної роботи. Конфлікт мав місце ще у лютому, проте щоразу судові засідання переносяться, наступне – має відбутись у вересні.

Крім того, дитячий уролог Богдан Зіняк відмітив, що за останні 15-20 років не було поступлень нової техніки.

“Я цікавився у пана Стовбана, коли цьому питанню буде приділена увага, але у відповідь я почув, що не тим займаюсь. Він відповів, що на хірургічне відділення є дуже багато скарг. Але коли почали розбиратися, що ж це за скарги, то не виявлено жодної. Більшість медобладнання та умеблювання, ремонти – все це відбувається за рахунок спонсорів. Також батьки частково оплачують медикаменти, щоб ми могли провести операції. Так що лозунг “все краще – дітям” у нас не діє. Конфлікт би не розвинувся, якщо б Микола Стовбан вибачився чи зробив би нам крок на зустріч. Тому ми подали в суд, але справа затягується”, – каже Б.Зіняк.

Як зауважує Михайло Глагович, протягом багатьох років від чиновників не було ніяких зустрічних кроків у вирішенні питань.

“Проблема не лише у нашому відділенні, вона вийшла на такий рівень, що ми вже мовчати не можемо. Тому ми вирішили надати їй розголосу”, – додає М.Глагович.

Медики відмітили, що не згідні із таким порядком, коли їм пропонують писати заяву на звільнення.

“Ця ситуація помінялась, коли помінялось керівництво. Департамент охорони здоров’я без очільника, хто прийде на це місце медики не знають. Також не розуміють, якою буде медреформа”, – відмічає М.Глагович.

На зустрічах з попередніми керівниками департаментів періодично тема покращення матеріально-технічної бази піднімалася, обіцянки були, проте по факту, кажуть медики, нічого не отримували.

“Усі ці проблеми носять системний характер. Коли виконується операція ми забезпечуємо чим потрібно, але на наступний день просимо, щоб нам це повернули. Зараз мова йде про апаратуру, яка застаріла, операційні столи. Тим паче, що до нас привозять дітей з інших областей, оскільки ми маємо можливість надавати допомогу, яку не можуть надати там. Але для цього ми просимо покращення обладнання. Ще раз повторюся, що протягом останніх 10-15 років нічого нового не поступало. Численні звернення зводяться до образ та слів про написання заяви на звільнення”, – каже Глагович.

За словами медпрацівників, відділення виживає завдяки спонсорській допомозі та благодійним внескам.

“Суть справи у нас в області знають всі, але не наважуються говорити про неї відкрито, бо бояться втратити роботу. Гарантій для медпрацівників немає. Щодо судової справи мова йде про приниження честі та гідності медпрацівників людиною, яка претендує очолити медицину області”, – зазначили медики.

Лікарі зазначають, про них просто забули, нова апаратура не поступала давно, лише б/у. Також додають, що від головного лікаря лікарні Ростислава Котурбаша підтримки у цьому питанні немає.

“Получається в нашій області до дітей нічого не доходить. Ми вже не знаємо, в які двері стукати. Ми б хотіли мати належні умови праці для надання допомоги дітям”, – кажуть медики.

Як відомо, наразі Микола Стовбан тимчасово виконує обов’язки директора департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА. Раніше профільний департамент очолював Мирон Матейко.

Читайте також:  На Пасічній горить квартира: свідки повідомляють про одного загиблого

Шукайте деталі в групі Facebook