facebook

Суд повернув справу Коцаби на повторну апеляцію. Його вивели через задній вхід суду (фото)

Блогер Руслан Коцаба, обвинувачений у перешкоджанні діяльності ЗСУ в особливий період, заперечує присутність російських військових і техніки на непідконтрольних уряду територіях східних областей України.

Про це він заявив журналістам у приміщенні Вищого спеціалізованого суду України, де у середу була зачитана ухвала ВССУ щодо скасування ухвали апеляційної інстанції про виправдання Коцаби, пише Фіртка з посиланням на Укрінформ.

“Ви повторює фейки ще трирічної давнини. Четвертий рік триває громадянська війна. Четвертий рік українські спецслужби – ні Головне управління розвідки, ні СБУ, ні прокуратура – не можуть надати жодного доказу військової присутності регулярної військової сили на Донбасі”, – заявив блогер, відповідаючи на питання, чи досі він вважає, що на окупованій частині Донбасу немає російських військовослужбовців та військової техніки.

При цьому сам Коцаба зазначив, що брав інтерв’ю на непідконтрольній уряду території “у росіян, які були добровольцями”.

Під приміщенням суду зібралися декілька десятків людей, як прибічників Коцаби, так і його опоненти, яких блогер назвав “нацистами”.

На засіданні ВССУ був зачитаний повний текст ухвали колегії судової палати у кримінальних справах від 1 червня. На думку колегії, висновок апеляційного суду про недоведеність винуватості Коцаби у вчиненні перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період є передчасним.

Колегія постановила касаційну скаргу прокурорів, які брали участь у судових засіданнях першої та другої інстанцій, задовольнити частково, ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області від 14 липня 2016 року щодо Руслана Коцаби скасувати та призначити повний розгляд кримінального провадження в суді апеляційної інстанції. Таке рішення було ухвалене через істотне порушення вимог кримінально-процесуального закону.

Рішення про обрання запобіжного заходу Коцабі у ВССУ не розглядалося.

“Після суду Коцаби імпровізований проплачений ватний заповідник закидають монетами”, – повідомляє C14 news.

 

Читайте також:  «Я соромлюся своїх сліз і вразливості»: Франківчанка Тіна Кароль зробила зізнання про особисте життя



12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд визнав винним Руслана Коцабу у перешкоджанні діяльності ЗСУ в особливий період і призначив покарання у вигляді 3,5 років ув’язнення.

Руслан Коцаба дав переше інтерв’ю після 500 днів в СІЗО (відео)

Державної зради, в якій Коцабу звинувачувала прокуратура, суд у діях блогера не побачив, а його матеріали для російських ЗМІ розцінив як реалізацію права на свободу слова. Також суд скасував арешт на майно, яке було вилучено під час арешту Коцаби. Прокуратура просила для обвинуваченого 13 років ув’язнення.

Після вироку Івано-Франківського міського суду Коцаба та його обидва адвокати заявили про намір апелювати рішення міського суду. Блогер своєї вини не визнає.

22 червня суддя Апеляційного суду Івано-Франківської області Олександр Васильєв, якому випав розгляд справи блогера, подав заяву на самовідвід. Своє рішення він пояснив тим, що часто відвідує окуповану територію, де має близьких родичів, рухоме та нерухоме майно, а ці факти «відповідно як до національного законодавства, так і до європейського, можуть бути використані кожною зі сторін процесу як такі, що викликають сумнів у неупередженості судді». Тоді Апеляційний суд Івано-Франківської області взявся за розгляд заяви судді.

Раніше Коцаба оприлюднив звернення до Президента «Я відмовляюсь від мобілізації».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.