facebook

Небезпечний збудник уражає дітей в Україні, провокуючи симптоми застуди

Жахливий випадок стався в Івано-Франківську: від блискавичної форми менінгококової інфекції помер дев’ятикласник.

За словами вчителів, хлопець активно займався спортом, напередодні загибелі був на тренуванні.

До лікарні потрапив у важкому стані, лікарі реанімаційного відділення впродовж трьох годин боролися за його життя, але…

Медики області повідомляють про ще три випадки зараження, і в усіх жертвами небезпечної хвороби стали діти.

Про це докладніше розповіли Наталія Ковбасюк, заступник директора обласного лабораторного центру, та Федір Лапій, головний інфекціоніст Києва.

— Чому менінгіт почав так активно уражати саме дітей?

Н. Ковбасюк:

— Найбільш уразливою до цієї хвороби групою населення є діти до п’ятирічного віку. Втім усе залежить від опірності організму. Уже за цей рік у нас захворіло четверо дітей, троє з них (4 — 6 років) одужали. А от життя 15-річного школяра врятувати не вдалося.

Кілька днів перед тим у хлопця розвинулися симптоми застуди. Попри це, школяр відвідував тренування, тож організм був ослаблений. По медичну допомогу батьки звернулись лише через кілька днів після появи перших симптомів, коли в дитини температура підвищилася до 40 градусів.

До лікарні пацієнт потрапив із геморагічним висипом.

— Як розпізнати менінгіт?

Н. Ковбасюк:

— Небезпека в тому, що перші симптоми хвороби нагадують звичайну застуду чи грип, так і сталось цього разу. Треба сказати, що збудник передається повітряно-крапельним шляхом, тож спершу потрапляє в носоглотку — розвивається нежить.

Потрапивши у кров, він починає масивно атакувати внутрішні органи. У хворого розвиваються такі симптоми, як біль голови, слабкість, нудота, блювота, гарячка.

А згодом з’являється і геморагічний висип по всьому тілі. Найнебезпечніше те, що хвороба може набути блискавичної форми.

Читайте також:  Мама у дітей тільки одна: Володимир Остапчук відреагував на звинувачення екс-дружини

Ф. Лапій:

— Власне, блискавична форма характерна для менінгококової інфекції, яку провокує бактерія менінгокок. Коли збудник добирається до наднирників, у хворого критично знижується тиск, розвивається менінгококовий сепсис, на тілі з’являється геморагічний висип.

Хворий вмирає від так званого інфекційно-токсичного шоку. За рік через менінгококову інфекцію в Україні вмирає близько ста дітей. Найбільше така хвороба уражає малюків перших років життя і підлітків віком 15 — 16 років. Уже цього року маємо кілька смертельних випадків…

— Коли збудник найактивніший?

Ф. Лапій:

— Здебільшого навесні.

Н. Ковбасюк:

— Щойно в дитини проявилися перелічені симптоми, слід негайно звернутись до лікаря. Важливо не втратити час!

І ще одне: при контакті з хворим на менінгіт обов’язково треба пройти обстеження. Приміщення, де перебував хворий, слід провітрити (збудник швидко гине в зовнішньому середовищі), зробити в ньому вологе прибирання. При цьому застосовуйте бактерицидні засоби.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.