facebook

Кінець “халяви”: МВФ зажадав обмежити ставки по депозитах в Україні

Міжнародний валютний фонд (МВФ) вимагає від України прийняття законопроекту про зменшення банківських відсотків по депозитах. Фінансова та макроекономічна стабілізація має на увазі збалансування українського бюджету, відновлення економічного зростання і правильну монетарну політику. А остання з них передбачає зменшення облікових ставок, пише “Економіст”.

“Все просто: найбільшим позичальником є держава. Обсяг внутрішніх запозичень становить 700 мільярдів гривень і платити такі величезні відсотки державі вкрай невигідно”, – сказано в матеріалі.

Крім того, відсутність кредитування негативно позначається на економіці України:

“Ні про яке економічне зростання при нинішніх відсотках у країні не може бути й мови. Сьогодні українські банки нікого не кредитують, взагалі нікого – ні фізичних осіб, ні юридичних. Це не тільки дуже погано для економіки, але і може стати справжньою катастрофою для самої банківської індустрії, якщо триватиме ще якийсь час”.

Зазначається, що система депозитів у країні вкрай нежиттєздатна.

“Банки, звичайно, депозити від населення залучають, але застосувати їх, видати як позики, нікому не можуть. Одночасно з цим величезна інфраструктура у вигляді сотень відділень, тисяч співробітників і безлічі інших витрат тисне на фінансові показники банківських підприємств. Хто буде виплачувати вкладникам їхні відсотки, не ясно. Чи зможе фонд гарантування вистояти в разі масового падіння українських банків, також невідомо”, – пишеться в матеріалі.

ЗМІ нагадує, що Україна серйозно співпрацює з МВФ лише два роки.

“За цей час було зроблено багато, швидкість макроекономічних змін висока. А тому вирішувати питання зі ставками, найімовірніше, будуть дуже скоро. Падіння депозитних ставок вже йде. Та й ситуація в країні, як в політичному, так і у фінансовому плані, залишається досить напруженою. Люди щодня чекали великої війни на Сході і падіння гривні до небаченої глибини, називаючи страшні цифри в 40-50-60 гривень за долар. Ні того, ні того, однак, не відбулося. Незважаючи на бурхливі розмови, українська національна валюта залишається стабільною”, – йдеться в статті.

Читайте також:  Тисячі українців позбавлять соцдопомоги: хто залишиться без грошей вже у січні

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.