facebook

Презерватив: завжди, іноді, ніколи

Чоловіки від 20 до 60 років розповідають нам про почуття, які викликає у них використання презерватива. Сімейний психотерапевт вважає, що ці переживання пов’язані насамперед із самооцінкою людини.

Використання презерватива як таке не є окремою проблемою: сексуальна поведінка лише відображає психологічні особливості людини. На перший погляд, ситуація проста: якщо партнерів пов’язують теплі, довірливі відносини, «питання презерватива», а також сама розмова про це не повинні представляти складності, як і будь-які прояви сексуальності.

У тому ж випадку, коли партнери не дуже добре знають один одного, презерватив – найбезпечніший і «за умовчанням» очевидний спосіб запобігання від інфекцій та небажаної вагітності. Але індивідуальні психологічні особливості чоловіків для деяких з них створюють у цій точці явне ускладгення. Наприклад, хтось не сприймає саму думку про використання «гумки», інший, навпаки, настільки ж однозначно не готовий від неї відмовитися.

«Так, інтимна близькість може стати підсумком тривалих приятельських чи романтичних відносин і опинитися … стресом для обох, – розповідає. Втративши ерекцію в момент надягання презерватива, чоловік надалі швидше за все стане його уникати, оскільки буде боятися відволіктися і знову відчути свою неспроможність.

Насправді справжня причина його невдачі зовсім не в самому презервативі, а в психологічних особливостях чоловіка – тривожності, тривоги, невпевненості в собі, точніше – у власній потенції.

Додаткове занепокоєння, пов’язане з надяганням презерватива, тільки погіршує ситуацію (є страх втратити ерекцію в цей момент). Чоловіки старше 50 років в силу об’єктивних фізіологічних причин відчувають більше труднощів – вони не так упевнені в своїй ерекції, як 30-річні. Але головна складність для всіх – це почуття провини за свою нездатність довго її зберігати.

Читайте також:  Вакцина AstraZeneca, на яку чекає Україна, не захищає від африканського штаму коронавірусу

Зовнішня бравада («Я справжній чоловік, а тому контрацепція не моя турбота! “) – зворотна сторона чоловічій невпевненості. Для такої людини важливо декларувати власну значимість, підкреслити свої чоловічі якості. Неприйняття презерватива виглядає як спроба переконати себе та інших у тому, що він «справжній мачо» і не потребує ніякого захисту.

Багато чоловіків, які відчувають брак гострих відчуттів у повсякденному житті, живлять тягу до «екстриму», яка проявляється і в їх сексуальній поведінці. Вона може виражатися у нехтуванні здоров’ям – власним і партнерки: ризик зараження додає відчуттям більшої гостроти. Для такої людини відсутність презерватива при сексі з незнайомою партнеркою надає додаткову еротичну стимуляцію.

Інша крайність – прагнення використовувати презерватив при будь-яких, навіть самих надійних та довгострокових сексуальних відносинах. Такі чоловіки нерідко не довіряють партнерці (та і собі теж), тому несвідомо прагнуть тримати ситуацію під повним контролем.

Іноді партнерка намагається керувати «чоловічою стороною» статевого акту, намагається взяти ініціативу на себе і допомогти чоловікові впоратися із завданням. Тут необхідна делікатність: якщо він звик до ролі лідера і не сприймає жіночною частини своєї натури, результат може виявитися зворотнім ».

Деякі жінки схильні недооцінювати складність чоловічої сексуальної природи, вважаючи здатність до ерекції явищем скоріш механічним. Презерватив може допомогти їм зрозуміти, що це не так. Його «прозора маска»дозволяє розпізнати особисті проблеми чоловіки.

JeyBeauty


Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.